5 Gouden regels voor een (Noodgeval) Geldpotje!


Hoe slim is het om altijd geld achter de hand te hebben? Onwijs slim. Het is een grote stap naar financiële onafhankelijkheid. Een potje voor noodgevallen. Voor wanneer de wasmachine stuk gaat, de auto vaarwel zegt of jij je baan verliest. Dan kun je bepaalde gebeurtenissen financieel opvangen.

Maar hoe start je zo’n noodgevallen potje op? En hoe ga je te werk. Vandaag deel ik 5 gouden regels die je kunt toepassen om jouw eigen potje vorm te geven.

Je moet richting een spaardoel werken

Het moet een specifiek doel zijn. Tegen jezelf zeggen dat je alleen maar probeert geld te besparen, is niet genoeg. Geef jezelf een mooi (en realistisch) spaardoel voor je noodfonds, schrijf het op en werk daar naartoe. Wanneer je het bereikt (of dichtbij komt), kun je het naar behoefte omhoog brengen. Een doel is onwijs belangrijk.

Je noodfonds moet 3-6 maanden aan kosten dekken

Stel je voor, je verliest je baan of zit tijdelijk zonder werk. In deze onzekere tijden is dit niet ondenkbaar. Dan kom je met €200,- niet erg ver. Probeer er voor te zorgen dat je zodanig hebt gespaard om de kosten voor 3-6 maanden te dekken, in geval van nood. Wellicht krijg je een uitkering. Dan kun je, indien nodig, tekorten vanuit je potje aanvullen.

Je moet snel toegang tot het geld hebben

Mensen hebben diverse manieren van sparen. Sommige zetten maandelijks wat geld over naar hun spaarrekening, anderen investeren of bewaren een stapel briefgeld onder hun matras. Het is belangrijk dat jouw noodpotje toegankelijk is. Als er een noodgeval gebeurt, heb je snel cash nodig. Bij investeringen krijg je jouw geld vaak niet binnen een uur of zelfs een dag terug. Je dient hier rekening mee te houden.

Ga alternatief geld sparen

Naast de bovengenoemde mogelijkheden om geld te sparen, kun je ook gebruik maken van alternatieve manieren om een noodpotje aan te leggen. Spaar koopzegels in de supermarkt (je krijgt meer rente dan via de bank) of doe net als ik mee aan Euroclix.

Ik heb dit jaar al circa €500,- verdient(!) via Euroclix. Dit is dus geld wat ik niet gespaard heb, maar gekregen via verschillende activiteiten, zoals comissie op online aankopen of enquetes. Ik gebruik het als mijn spaarpotje. In deze blog leg ik meer uit over EuroClix en hoe iedereen het kan doen! Of maak meteen een account via de Euroclix website. 

Blijf bewust waarom je een noodfonds hebt

Als je het geld aan iets anders besteedt, zoals een vakantie of een bruiloft, kun je op een onstabiele financiële situatie terechtkomen als er een noodgeval plaatsvindt. Om op het juiste pad te blijven moet je uitzoeken wat een noodsituatie voor jou is en houd vast aan deze definitie. De meningen over ‘wat is een noodgeval’ kunnen per persoon verschillen, maar ik heb er vertrouwen in dat je realistisch bent.

 

Recent Posts