Hoe je eenvoudig kunt Budgetteren en Geld bespaart


Aan het eind van je geld een stukje maand over, klinkt dit herkenbaar? Met budgetteren voorkom je dit én krijg je meer inzicht in je financiën. En budgetteren is helemaal niet moeilijk. Wij vertellen je hoe je dit doet en geven je ook een aantal goede bespaartips. 

Budgetteren houdt in dat je een budget met jezelf afspreekt: een maximum te besteden bedrag. Dit kan per week, maand of per onderdeel zijn. De voordelen? Door een financiële planning te maken, krijg je overzicht in je financiën. Je ziet hoeveel er per maand binnenkomt en uitgaat. Ook zie je wáár je geld aan uitgeeft. Doordat je je bewuster wordt van je uitgaven en je je geld efficiënter besteedt, zal je uiteindelijk geld besparen.

geld sparen

Persoonlijk budget met de 50/30/20 regel

Ben je al bekend met de 50/30/20 regel? Deze regel, uitgevonden door Harvard-faillissement deskundige Elisabeth Warren, draagt op een flexibele manier bij aan besparing. Wij vertellen je wat deze regel precies inhoudt. 

50% van je inkomen gebruik je voor noodvoorzieningen, dit zijn ook wel je essentiële uitgaven. Onder dit budget vallen uitgaven als de huur, hypotheek, boodschappen, rekeningen, medicijnen, telefoon, internet en vervoer. 

30% van je inkomen is besteedbaar voor jezelf en is dus geld om te genieten. Dit zijn de minder noodzakelijke, maar des te leukere uitgaven. Denk bij dit budget aan uitgaven als uit eten gaan, vakanties, uitgaan, Netflix, Spotify, sport-abonnement, bioscoop, theater en winkelen. 

20% van je inkomen reserveer je om te sparen of schulden af te betalen. Bij dit deel van je budget ligt de nadruk op het verbeteren van je financiële gezondheid. Door dit percentage mee te nemen in je budget, spaar of investeer je structureel een relatief groot deel van je inkomen. Mocht het je niet lukken om te sparen, dan kun je dit bedrag gebruiken om je schulden af te betalen.

verkopen

Hoe kun jij budgetteren?

Benieuwd hoe jij kunt budgetteren? Het is makkelijker dan je denkt! Pak pen en papier en je kunt beginnen.  

Stap 1: Schrijf je inkomsten op

Wat komt er maandelijks binnen en wanneer? Krijg je per maand uitbetaald, dan schrijf je je maandelijkse salaris op. Zijn je inkomsten onregelmatig? Schrijf dan je laagste inkomen op, dit is het bedrag dat je zeker verdient. Zo voorkom je dat je jezelf rijker rekent dan je bent. Daarnaast schrijf je ook je overige inkomsten, zoals toeslagen en belastingteruggave op. Tel deze inkomsten bij elkaar op. 

Stap 2: Schrijf je uitgaven op

Je kunt nu je uitgaven onder je totale inkomsten opschrijven. Verdeel deze onder in categorieën zoals: woonkosten, boodschappen, vervoer, verzekering, gezondheid en vrije tijd. Tel je uitgaven bij elkaar op. 

Stap 3: Bereken je saldo per categorie 

Bereken per categorie wat je er de afgelopen maand aan hebt uitgegeven. Nu heb je een inzicht waar het grootste gedeelte van je inkomen naartoe gaat. Wil je het nog duidelijker en overzichtelijker maken? Reken dan per post uit welk percentage van je inkomen je hier aan uitgeeft. 

Stap 4: Bereken je budget per categorie 

Nu je weet waar je maandelijks je geld aan uitgeeft en hoeveel, kun je bekijken of dit een goede verdeling is. Waar kun je minder geld aan uitgeven en wat gaat al goed? Maak aan de hand van de 50/30/20 regel een nieuw budget voor elke categorie. 

Tips om te besparen 

Je weet nu hoe je moet budgetteren, maar misschien lukt het je ondanks dat niet om geld te besparen. Deze 10 bespaartips zorgen er hopelijk voor dat het je wel lukt: 

  1. Koop je meubels en kleding tweedehands op websites zoals Marktplaats of United Wardrobe. Of ga naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Geloof ons: als je bereid bent er wat meer tijd in te steken, kun je tweedehands prachtige dingen vinden. 
  2. Koop je groente en fruit bij een groenteboer of op de markt. Ga je naar de markt? Ga dan aan het eind van de dag, dan heb je kans dat de marktkooplieden flink hebben afgeprijsd. 
  3. Kook veel eten en vries dit in. Dit kun je mooi eten wanneer je geen inspiratie of tijd om te koken hebt. En zo voorkom je dat je onnodig (duur) eten bestelt. 
  4. Maak je eigen wasmiddel. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. 
  5. Ga als het mogelijk is met de fiets of lopend, in plaats van met het openbaar vervoer of de auto. Dit scheelt niet alleen veel geld, maar is ook veel gezonder. 
  6. Spreek met jezelf af enkel A-merken te kopen als deze in de aanbieding zijn. Kijk in actiefolders om te zien waar jouw favoriete merk deze week in de aanbieding is. 
  7. Neem afscheid van je droger en droog je was enkel op een droogrek. Paar minuten werk, heel veel kosten minder. 
  8. Maak je eigen beautyproducten. Leuk, goedkoop én duurzaam. 
  9. Geef één dag per week geen geld uit. Geen koffietjes buiten de deur, geen openbaar vervoer, geen boodschappen. Lijkt moeilijk, maar met een beetje creativiteit is dit prima te doen. Wedden dat je aan het eind van de dag een geweldig gevoel hebt, als het is gelukt? 
  10. En last but not least: download een app zoals het online huishoudboekje van dyme.app die zorgt voor een financieel overzicht en daarmee bijdraagt aan besparing. Deze app is gelinkt aan je mobiel bankieren app, waardoor je (bijna) niks zelf hoeft in te voeren. Doordat je je eigen budgetten instelt, krijg je een melding wanneer je daar overheen gaat. Ideaal voor iedereen die graag geld wil besparen, maar bij wie dit zelf niet lukt.

* Deze gastblog is geschreven door Mara Giamboi   

Recent Posts