15 Dingen die je herkent als je in een dorp woont!


dorp

Rustige straatjes en haast geen verkeer. Ons kent ons en een uitzicht op bossen en weilanden. We gaan het hebben over het leven in een dorp. Het leven in een dorp is typisch en de cliché’s zijn meer dan waar. De een verafschuwd het en de ander wil er nooit meer weg. Ik ben opgegroeid in een klein plaatsje, en dat was soms fijn, maar niet altijd even makkelijk. Daarom heb ik ervoor gekozen om te verhuizen naar een stad. Vandaag kijk ik terug op het dorpsleven en alle perikelen die erbij horen. Herken jij jezelf in de volgende 15 dorpsituaties?

Ook interessant: 10 Fantastische voordelen die kleine vrouwen ervaren!

Ons kent ons

Iedereen kent elkaar, en dat is misschien iets wat je vervelend kunt vinden, maar ook erg fijn. Jan op de hoek van de straat weet alles van jou, maar jij ook van Jan! Als er iets mis is zien de mensen om je heen dit ook. In zulke gevallen kunnen ze snel te hulp schieten.

Het roddelfestijn

Het centrum van het dorp (een straatje met een buurtsuper, een kapper en een bakker) is de plek waar mensen samen komen om te praten. Praatjes over het weer gaan al snel over naar praatjes over dorpsgenoten. Wist je dat Pietje’s bedrijf failliet is? Mientje heeft ruzie met haar broer. Oh, en Henk van de slager heeft een affaire met Ans bij ons tegenover. Do we need to say more?

Een onbekende? The talk of town!

Komt er een onbekende in het dorp (wonen)? Dan is dit natuurlijk het gesprek van de week.

ggmsbaps6k0-i-m-priscilla

Alles is dichtbij

Alles ligt in de buurt! De plek waar je boodschappen gaat doen, het postkantoor, familie en vrienden. Handig toch?

Alles is ver weg

Alles buiten het dorp ligt ver weg. Je moet minstens 10 kilometer fietsen om in het volgende gehucht te arriveren en zonder auto kom je niet in de dichtstbijzijnde stad.

De bus komt maar een keer per uur langs

Yes, je hebt een bushalte in je dorp. Als je geluk hebt komt de bus 2x per uur (wauw) langs. En s’ avonds slechts 1x per uur. Sommige dorpen hebben slechts een wijkbusje, dat meer iets weg heeft van een PostNL busje om mensen te transporteren. Deze komen vaak 1x per uur langs.

Avond activiteiten zijn dan ook een logistiek probleem

De laatste trein vanuit Amsterdam, richting de dichtstbijzijnde stad bij jouw dorp vertrekt om 21.00. Zeg dus maar dag tegen een concertbezoekje. Je moet namelijk ook nog vanuit jouw dichtstbijzijnde stad een bus nemen, vervolgens zul je ook nog eens 20 minuten naar huis fietsen. Drama.

Plattelandslucht 

de koeienweiden, vers gemaaid gras, en de geur van stamppot met gehaktballetjes zijn typerend voor het gezonde dorpsleven.

interieurtrends

Ga maar achter om

Aanbellen? Dan kan het wel eens zijn dat er in een dorp niemand open doet. Bezoek komt vaak via de achterdeur. Dat is makkelijk. Zeker omdat de huiseigenaren veel tijd in hun tuin doorbrengen.

Niemand kent jouw woonplaats

‘Ik woon in …’ als mensen je vragend aankijken vervolg je automatisch; ‘… Dat ligt 40 minuten van Zwolle’. Op die manier kunnen mensen een grove schatting maken waar je vandaan komt.

Stadsmensen denken dat je op een boerderij woont. 

Dit, en nog meer fantastische gedachten die er rondgaan. Vaak zijn ze helemaal niet waar en woon jij gewoon in een rijtjeshuis. Persoonlijk heb ik ooit een keer een mooie gehoord van een man uit de omgeving van Amsterdam, hij dacht dat mensen in Limburg geen stroom hebben op zondag. Juist ja. Ik geloof dat de omgeving van Amsterdam meer weilanden kent dan in mijn omgeving?

Je telefoon heeft een slecht bereik

Woon je helemaal in the middle of nowhere? Dan kan het wel eens zijn dat je telefoon slecht bereik heeft. Ook de glasvezel wordt niet aangelegd. Balen.

Het dorp verderop zijn ‘rivalen’

En dat merk je vaak bij carnaval-, en muziekverenigingen. Je hoort mensen vaak zeggen ‘daar wil ik niet dood gevonden worden’. Maar waarom, daar kan men vaak geen antwoord op geven.

Je weet meer van de natuur dan een stadsmens

Biologie was voor jou vroeger een eitje, want de meeste dingen over de flora en de fauna heb je in de praktijk geleerd. Bloemen plukken, elke zondag een wandeling door het bos maken. Kikkers in de vijver spotten. Dat soort taferelen.

Sterren kijken

In en rondom een dorp heb je een beter zicht op de sterren. Doordat er in de stad erg veel licht aanwezig is, kun je de sterren amper zien.

Herken jij jezelf in deze situaties?

Lees ook: 19 Dingen die een goede gastvrouw altijd in huis heeft!

Recent Posts