Het schooljaar is weer vol op gang en dat betekent dat ook de toets/tentamenperiode weer in zicht is. Maar natuurlijk gaat het werk ook weer door en moeten daar ook deadlines gehaald worden. Het wordt dus ook weer eens tijd een goede planning te maken.
De een is er beter in dan de ander. Ik ben altijd een redelijk goede planner geweest. Door de jaren heen heb ik een aantal tips opgepikt en mezelf aangeleerd. Vandaag deel ik deze tips met jullie!
Stap 1 – Goed planning boekje
Het maakt niet uit hoeveel schiften je al hebt voor school, schaf er nog eentje extra aan en maak dit jouw planning schift. Een shift waar je ál je to-do’s en deadlines kunt verzamelen en kunt samenvatten tot één planning. Ik raad aan om een A5 notebook te kopen. Bij de HEMA heb je al kant en klare ‘to do’ boekjes, maar ik vind het handiger het zelf in te delen.
Naast een goed beekje, gebruik ik ook altijd een pen (duh), een dikke stift en een markeerstift.
Ik deel mijn planning schift/boekje altijd op de volgende manier in. Als eerst schrijf je op de linkerpagina NOTES. Hier kun een lijstje maken van alle vakken/onderdelen waarvoor je iets moet inleveren opschrijven. Je kunt ook dingen opschrijven die je moet onthouden of opmerkingen bij vakken.
Op de rechterpagina, schrijf je een aantal keer TO DO. Ik maak meestal 4 vakken, dus voor 4 dagen, maar je kunt ook zeven keer to do opschrijven zodat je gelijk een hele week hebt. Dan wordt het vakje natuurlijk wel kleiner en kun je minder to do’s opschrijven, maar het is maar net want jij fijn vindt. Houdt een beetje ruimte over naar de to do, zodat je de datum nog kunt opschrijven.
Stap 2 – Tijd bepalen
De to do’s die je onder notes opschrijft zijn de hoofd deadlines, die je bij de to do’s gaat verdelen in kleine deeltaken. Bijvoorbeeld links schrijf je: geschiedenis leren (hoofdstuk 1 t/m 3). Dan schrijf je rechts: geschiedenis hoofdstuk 1 leren. Zet hierachter de uiterste deadline. Dus heb je 14/10 de geschiedenistoets? Schrijf dit op. Je weet dan dat je tot 13/10 hebt om te leren.
Wanneer je de hele to do compleet hebt gemaakt, is het heel handig de tijd op te schrijven dat je denkt er mee bezig te zijn. Dus bijvoorbeeld: Geschiedenis hoofdstuk 1 leren – 30 min.
Wanneer je doel te groot is, kun je dit opdelen in subdoelen. Bijvoorbeeld Artikel afmaken 15/10 kun je onder verdelen in –> schrijven, –> foto’s en –> inplannen. Zet hierachter ook weer de tijd dat het subdoel gaat kosten.
Stap 3 – Behaalde doelen belonen
Wanneer je een doel bereikt hebt, streep ik het af met een markeerstift. Wanneer ik bezig ben met een doel, maar het nog niet afgerond heb, kleur ik het bolletje voor het doel in met markeerstift. Op deze manier weet ik aan welke taak ik al begonnen ben en welke taak nog helemaal open staat. Dit doe ik omdat je soms een taak niet helemaal kunt voldoen omdat je bijvoorbeeld nog meer informatie nodig hebt/dat iemand anders je moet helpen en je daar op meot wachten. Je weet dan in ieder geval wel waar je al wel aan begonnen bent (en alvast een kleine voldoening).
Ik spreek altijd af dat wanneer ik een ‘hoofddoel’ volbracht heb, dat ik mezelf mag belonen. Bijvoorbeeld door een korte pauze, of bijvoorbeeld een klein cadeau. Ik beloon alleen de hoofddoelen omdat ik mezelf anders na elke taak moet belonen en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling ;).
Stap 4 – Reflecteren
Het is belangrijk dat je reflecteert hoe je planning is gegaan. Heb je bijvoorbeeld een taak niet af gekregen en moet die taak dus mee naar morgen? Is er een taak die langer geduurd heeft dan verwacht?
Dit is belangrijk om te doen, zodat je voor de volgende dag een betere planning kunt maken. Kwam je er bijvoorbeeld achter dat ‘Geschiedenis hoofdstuk 1’ niet 30 min, maar 45 min ging kosten? Dan weet je dat voor het volgende hoofdstuk! Heb je door dit tijdsverschil geschiedenis niet af gekregen? Dan moet je deze taak meenemen naar de volgende dag.
Is de dag afgelopen? Dan zet ik met pen een krul door de dag. Op deze manier zie je wel dat de dag afgelopen is, maar kun je nog steeds lezen wat je die dag (niet) gedaan hebt.
Stap 5 – Herhalen
De volgende stap? Gewoon dit proces herhalen! Door dit vaker te doen kom je er achter wat jij prettig vindt op het gebied van planningen maken. Daarnaast kun je ook steeds beter inschatten hoeveel tijd het precies gaat innemen. Hierdoor kun je een realistische planning maken en is het een stuk makkelijker om je er aan te houden.
Hopelijk gaan deze tips jou helpen bij het plannen en het behalen van jouw deadlines en doelen!
Heb jij de ultieme plan tip? Deel het met ons!