We kunnen in deze moderne tijden niet meer zonder het internet. Er zijn nog maar weinig mensen die niet surfen. Peuters tot ouderen gebruiken veelvuldig een tablet of laptop. Het is een compleet andere wereld dan het dagelijks leven. Naast mijn werk kan ik ook uren zoet zijn om dingen online op te zoeken.
Het internet is een prachtige plek, maar de online wereld kent ook een schaduwzijde. Waar je vroeger op straat werd genept, kun je nu online makkelijk opgelicht worden. Er liggen meer fraudeurs op de loer dan je denkt. En de manieren waarop ze je om de tuin leiden, zijn innovatief en weten precies wie de doelgroepen zijn: mensen die nog niet zo bekend zijn met alle hoeken van het internet. Vandaag behandel ik 5 manieren van oplichten, waar je nooit in moet trappen.
Phishing links
Als je op een phishin link klikt, kun je doorverwezen worden naar een nep-pagina. Phishing links worden vaak via e-mail verstuurd en de scammers doen zich voor als een bekend en betrouwbaar bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld een nep-mail van de Rabobank ontvangen waar gevraagd wordt ‘Je gegevens te controleren voordat ze jouw bankrekening gaan sluiten’. Dit is een voorbeeld van een trucje dat ze gebruiken om je bang te maken. Trap er niet in! Bij het ontvangen van dubieuze mail, kun je altijd even bellen met het desbetreffende bedrijf om te controleren of de e-mail echt van hen afkomstig is. Vaak kun je ook al aan het e-mail adres van de verzender zien dat dit niet een officieel adres is. Als berichten in slecht Nederlands geschreven zijn, kun je ze beter meteen verwijderen. Niet intrappen dus!
Winacties (die te mooi om waar te zijn)
Er zijn mensen die op elke winactie reageren, liken en delen. Deze groep is kwetsbaar voor een andere vorm van oplichting. Niet alle winacties zijn per definitie slecht, ik organiseer ook wel eens een winactie voor de volgers van Budgetella. Er zijn echter winacties waar je mee moet oppassen. En dan wijzen we weer naar de oplichters die zich voor doen als bekende betrouwbare bedrijven als Tui, Mediamarkt, Bol.com, Blokker e.d. Je kunt reischecks winnen, Cadeaubonnen van een paar honderd euro en nog veel meer! Ze vragen wel je gegevens, en in het meest gunstigste geval worden jouw gegevens gebruikt om spam te sturen of statistieken te meten. In het ergste geval krijg je een virus op je laptop waarmee je gehackt kan worden en er cruciale bank/persoonsgevens gestolen kunnen worden. Wil je mee doen met winacties? Doe dan mee aan de winacties die ook op officiële websites vermeld worden of locale winacties van bijvoorbeeld de bakker uit jouw dorp. Dan weet je zeker dat het snor zit.
Verdien maandelijks €1000,- vanuit huis!
Een fortuin verdienen vanuit huis? Pas op voor deze berichten! Dit is vaak een scam. Zeker als ze de werkwijze niet in datzelfde Facebook bericht willen plaatsen, maar dat je ze ‘privé’ moet benaderen. Je kunt er vaak vanuit gaan dat het oplichting is. Als ze vragen om je gegevens of een x bedrag inleg om te kunnen starten, dan moet je snel wegwezen!
Mensen met een zielig verhaal
Ik zie op Facebook vaak mensen door de mand vallen die een donatie vragen omdat ze geen geld hebben om eten te kopen of een begrafenis te betalen. In de ene Facebook groep hangen ze een verhaal op en een paar dagen later in een andere Facebook groep weer een ander verhaal. Ik zag laatst iemand donaties vragen die als alleenstaande moeder al ‘jaren in de bijstand leeft’, maar wel recente foto’s van een familievakantie (inclusief een vader) naar Ibiza op haar profiel had staan. Resultaat: Mensen gaan onder het Facebookbericht waarschuwen dat deze persoon helemaal niet arm is. Je kunt vaak niet controleren of mensen de waarheid spreken, maar als je toch iemand in nood wil helpen, bied aan om spullen of boodschappen op te sturen in plaats van geld. Echte arme mensen hebben daar zeker iets aan!
Verkopers die nooit iets opsturen
Bijna iedereen die spullen via Marktplaats of Facebook kopen, heeft het wel eens meegemaakt: Verkopers die het geld wel aannemen, maar nooit iets opsturen. Ze zijn er dus met jouw geld vandoor! Het is moeilijk om dit tegen te houden en aangifte doen helpt ook niet. Hoe los je dit op? Momenteel heb ik daar geen waterdicht antwoord op. Probeer in ieder geval zo veel mogelijk over de verkoper te weten te kopen. Heeft de verkoper een betrouwbaar profiel? Als je er een slecht gevoel bij hebt, zou ik niet doorgaan met de onderhandeling.
Budget en Besparen Lifestyle
Heb je iets aan deze tips gehad, of wil je zelf tips delen/opzoeken over koopjes, slimme budget trucjes en aanbevelingen? Meld je aan bij de Facebook groep Budget en Besparen Lifestyle. Een initiatief vanuit Budgetella. Want als we meer tips met elkaar delen, kunnen we ook meer geld besparen! Ik zie je daar!