Dezelfde autoverzekering voor een andere prijs. Hoe kan dat?


autoverzekeringBen je op zoek naar een autoverzekering? Dan kies je uit een WA, beperkt casco of volledig casco verzekering. Maar dan wordt het moeilijker: want elke autoverzekering lijkt op elkaar, terwijl er een groot verschil zit in wat je ervoor betaalt.

Hoe dat zit, dat lees je in dit artikel. We gaan jou alles vertellen over de verschillende autoverzekeringen, vergoedingen, korting en het eigen risico. Dit met een aantal handige aanvullende tips waar jij zeker je voordeel uit kunt halen!

Accessoires in je auto? Let op maximale vergoeding

Als je auto uit de fabriek komt, heeft hij een bepaalde waarde. Dat is de cataloguswaarde. Heb je later accessoires toegevoegd of ingebouwd? Dan vallen deze buiten deze waarde. Het is daarom handig om deze toegevoegde waarde op te geven bij je autoverzekeraar. Zo kan hij de hoogte van de premie kan bepalen. Vaak zijn accessoires gratis meeverzekerd, tot een maximaal bedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar. Heb je accessoires van hogere waarde? Dan kun je het bedrag van de dekking verhogen. Dit kan gevolgen hebben voor de premie van je autoverzekering.

Let op: voor autoaccessoires geldt een maximaal bedrag. Bekijk in je polisvoorwaarden onder ‘accessoires’ wat jouw autoverzekeraar vergoedt.

Hoe minder schadeclaims, hoe meer korting

Rijd je niet vaak schade? Hoe meer jaren je geen schade claimt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Verzekeraars bepalen aan de hand van de bonus-malusladder, hoeveel korting je precies krijgt. Meestal klim je voor elk schadevrije jaar één trede op de bonus-malusladder. Claim je wel schade? Dan daal je op die ladder. Vaak met meerdere treden tegelijk. Waardoor je meer autoverzekeringspremie moet betalen. Elke autoverzekeraar hanteert een eigen bonus-malusladder. Rijd je schade? Dan ga je bij de ene verzekeraar meer premie betalen dan bij de ander.

Tip: benieuwd hoe jouw autoverzekeraar omgaat met de bonus-malus ladder? Dit vind je onder ‘bonus-malusladder’ in de polisvoorwaarden van je verzekering.

Vergoeding diefstal of total loss verschilt per verzekeraar

Heb je een gloednieuwe auto? Let er dan op wat een verzekeraar vergoedt als je auto total loss is, of gestolen wordt. Daar zijn meerdere regelingen voor, zoals de nieuwwaarderegeling. Met deze regeling ontvang je een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen. Het is slim om dat in het eerste jaar te doen, omdat je auto dan zijn snelst zijn waarde verliest. De geldigheid van de nieuwwaarderegeling verschilt per autoverzekering. Dit kan gaan om één jaar tot twee of drie jaar.

Let op: er zijn autoverzekeraars die een maximaal bedrag hanteren bij diefstal of total loss. Hoe duur je auto ook was. In de polisvoorwaarden onder ‘nieuwwaarderegeling’ vind je of er een maximale vergoeding geldt en hoeveel dit is.

Goedkope autoverzekering? Controleer het eigen risico

Een eigen risico betekent dat je dat deel van het bedrag aan schade zelf moet betalen. Als je autoverzekeringen vergelijkt, zie je vaak het standaard eigen risico staan. Een bedrag tussen de 130 en 150 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico af te kopen. Je betaalt dan een hogere premie, maar bij schade hoef je dan geen eigen risico te betalen. En je verzekeraar keert het hele schadebedrag uit. Als je bijna geen schade rijdt (en claimt), kun je dus beter een keer 150 euro eigen risico betalen. En niet vijf jaar lang elke maand meer betalen voor een afgekocht eigen risico.

Tip: leen je je auto weleens uit aan je kinderen? Let dan op. Als iemand onder de 24 jaar in jouw auto schade rijdt, betaal je vaak een flink hoger eigen risico.

 

#Dit artikel bevat een samenwerking

Recent Posts