De gezondheidsvoordelen van een sauna


sauna

Omdat reuma in mijn familie erfelijk is, hadden we in mijn ouderlijk huis een sauna staan. In deze knusse kamer van het huis bracht ik veel tijd door. Er stond ook een zonnebank en fitnessapparatuur. Ik spendeerde vele zondagen in onze eigen wellness-kamer. Meestal begon ik met een zonnebank kuurtje en eindigde ik met een half uurtje in de sauna. Dit laatste deed mij erg goed. Ik voelde me meteen ontspannen!

Dat een saunakuur een echte gezondheidsbehandeling is, dat was mij wel bekend. Zo kan een sessie van 15 minuten al de volgende te weeg brengen:

  • Het zorgt voor een betere weerstand
  • Verlicht spier- en gewrichtspijn
  • Je kunt beter slapen
  • Het stimuleert de vetverbranding
  • Het verbeterd de conditie van je aderen
  • Het werkt ontspannend
  • Stress kan verminderd worden
  • Je huid gaat er een stuk gezonder uitzien
  • Afvalstoffen kunnen gemakkelijk het lichaam verlaten
  • Het verbeterd de doorbloeding

De Finse sauna

Je kunt natuurlijk een bezoek brengen aan een wellness center, maar als je een echte liefhebber bent, dan kun je misschien wel beter een eigen sauna in huis nemen. Dan heb je meer privacy waardoor je beter kunt ontspannen. De Finse sauna is misschien wel de bekendste in zijn soort. Dit type is vaak gemaakt van hout en bevat een kachel met stenen. Als de temperatuur oploopt kun je water over de hete stenen gieten waardoor er stoom gecreëerd wordt. In Finland diende deze werkwijze oorspronkelijk als een verwarming. Daarna werden er houten cabines gebouwd en evolueerde deze basisbehoefte in een wellness-ervaring.

Waar kun je een sauna plaatsen?

Thuis hadden we de sauna op de bovenverdieping geplaatst. Deze ruimte was ideaal om een knusse sfeer te creëren. Vaak plaatsen mensen ze in een slaapkamer, een tuinkamer of een schuur. Sommige sauna’s kunnen ook buiten geplaatst worden. Er zijn vele mogelijkheden!

Recent Posts