Deze twee dingen zijn essentieel voor een goede relatie!


relatie

Het onderhouden van een relatie vergt veel toewijding en energie. Je bent natuurlijk helemaal stapel verliefd op je wederhelft en hij ook op jou. Maar soms is liefde alleen niet genoeg om een relatie te doen laten slagen. Je komt onderweg namelijk ook veel obstakels tegen die je samen moet zien te overwinnen. Maar wat heb je nodig om die obstakels te overwinnen en een goede liefdesverbinding te creëren? Het zijn twee aspecten.

Hoewel velen zullen denken een van deze twee onderdelen een goed seksleven bevat, is dit niet zo. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vriendelijkheid en vrijgevigheid de belangrijkste elementen van een gezonde relatie zijn waardoor je langer bij elkaar blijft. Psycholoog John Gottman heeft 40 jaar lang onderzoek gedaan naar de elementen van een goede relatie. Hij had een liefdeslaboratorium opgezet waar koppels met elkaar in gesprek konden gaan over hun relatie. Hij bestudeerde hoe ze met elkaar omgingen en de manier waarop hun lichamen reageerden op de interactie.  relatie2

Maar hoe zit dat nou in elkaar en wat kun je dan precies doen? Het is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Het delen van gedachten en materialistische spullen bijvoorbeeld. Geen binnenvetter zijn. Je kunt elke dag opnieuw een compliment maken naar de ander toe. Dit zal hij of zij waarderen. En dit zal je op den duur terug krijgen. Want volgens John Gottman kan vrijgevigheid en vriendelijkheid er voor zorgen dat jouw partner zich geliefd en gewild voelt door jou. Als gevolg stelt jouw partner zich open om hetzelfde gevoel aan jou te geven. Daar worden jullie beiden gelukkiger van toch?

De onderzoeksresultaten zijn een uitkomst waar je zelf jouw eigen visie moet interpreteren. En dit kun je toepassen in je eigen relatie. Nu is het ook zo dat je naar een totaalplaatje moet kijken waarbij vriendelijkheid  en vrijgevigheid slechts het belangrijkste deel zijn van de relatie. Er komt nog zoveel meer kijken bij een goede en gezonde relatie, maar dat zijn elementen die alleen jij en je partner kunnen bepalen.

Recent Posts