Wie dacht dat appeltaart een typisch winters gerecht is, heeft het mis! Want appeltaart is in de zomer ook een fris en fruitig gebak. In de winter eten we vaak een variant met kaneel en andere typische kruiden, maar voor de zomer kiezen we voor een variant met caramel en rozemarijn. Wij zijn in ieder geval fan!
Krijg je visite? Dan is een stukje appeltaart een aangename traktatie. Varieer en serveer jouw appelgebak met een bolletje vanille ijs er bij. Dit is zeker ideaal als het warm weer is! De slagroom kun je beter voor de winter bewaren. Benieuwd geworden? Vandaag deel ik het recept met Golden delicious appels van Marlene.
Frisse appeltaartjes met caramel en rozemarijn
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 Golden Delicious appels van Marlene®
• 1 pak kant en klaar taartdeeg
• 1 takje rozemarijn, met bloemetjes
• 75 gram suiker
• 15 gram water
Verder nodig: 8 taartvormpjes
Bereidingswijze
- Beboter de taartvormpjes licht en bestuif ze met wat bloem.
- Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd de rand in boogjes, zodat er bloemetjes ontstaan (zie foto).
- Zet de oven op 180 graden om voor te verwarmen.
- Snijd de appels in kleine stukjes.
- Maak vervolgens de vulling door water, suiker en de rozemarijn (zonder bloemetjes) in een pan te doen. Verwarm zachtjes op een lage temperatuur en laat de suiker helemaal oplossen.
- Als de suiker gesmolten is, voeg dan de appelblokjes toe en vermeng alles goed. Laat 10 minuten staan.
- Als zich op de bodem van de pan vocht uit de appels verzamelt, dit vocht laten verdampen door het vuur even te verhogen. Daarna de appels met de gesmolten suiker af laten koelen.
- Vul de deegvormpjes met het appel/suiker/rozemarijn mengsel. Daarna moeten de vormpjes 20 minuten de oven in op 180 graden.
- Haal de appeltaartjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Maak nu de caramel door wat suiker en boter in een pan te verwarmen. Zodra de suiker een mooie bruine kleur heeft, naar smaak een beetje zout toevoegen.
- Breng met een lepel, bovenop de taartjes de caramel aan. Decoreer het geheel met rozemarijnbloemetjes.
Hopelijk heb je nu inspiratie genoeg om een lekker hapje tijdens de zomerdagen te serveren. Eet smakelijk!
Bron recept: Due amiche in cucina