Geld besparen door over te stappen van Energieleverancier


De energierekening is een vaste last waar je op kunt besparen. Minder lang douchen, verwarming lager of het gebruik van LED lampen zijn handige tips, maar je kunt ook op je energierekening besparen door een heel andere move te maken.

Elk jaar van energieleverancier wisselen is een tip die ik iedereen kan aanbevelen. Als je de juiste overstap maakt, kan dat soms wel tientallen euro’s per maand besparen. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Overstappen van energieleverancier

Je contract loopt bijna af. Je wil graag overstappen van energieleverancier om voordeliger uit te zijn. Waar moet je beginnen? Als eerste raad ik je af om in te gaan op aanbiedingen via telefoonverkoop. Je kent ze wel, organisaties die je op agressieve technieken een contract willen verkopen omdat het zogenaamd goedkoper is. Er zitten veel oplichters tussen. Ga zelf op zoek naar een geschikte kandidaat. Via de officiële website van de energieleverancier kun je vaak aantrekkelijke aanbiedingen vinden. Ook bekende prijsvergelijkingswebsites kunnen je verder helpen.

Cash of kortingsbonus

Bereken eerst hoeveel energie jij gemiddeld per jaar/maand verbruikt. Dan heb je een indicatie hoeveel de energie gaat kosten i.c.m. de voorgestelde tarieven. Dit kun je makkelijk uitlezen via de slimme meter, de app van je huidige leverancier of handmatig noteren via de meterstanden. Bij de overstap krijg je vaak een cash of kortingsbonus. Krijg je bijvoorbeeld €100,- korting met een jaarcontract? Bereken dan 100:12=€8,33 korting per maand. Een cashback krijg je meestal aan het einde van je contract. Ik kreeg vorig jaar €75,- euro op mijn rekening gestort. Dat was een fijne verassing, want ik was het vergeten!

Is overstappen lastig?

Veel mensen stappen niet over van energieleverancier omdat ze bang zijn dat het lastig is. Ik heb dit echter nog nooit gemerkt. Je meld je tijdig bij partij A af en meld je bij partij B aan. De leveranciers zorgen voor de juiste verwerking van de administratie. Soms bied de nieuwe energieleverancier de gratis service aan om het oude energiecontract op te zeggen. Echt geen zin in overstappen? Vraag dan bij afloop van het huidige energiecontract aan je leverancier of deze nog een leuke aanbieding voor je heeft, omdat je twijfelt om over te stappen (bluf). Ze hebben vast iets leuks voor je in de aanbieding.

 

Recent Posts