Goedkope alternatieven voor de verwarming


De dagen worden koud en ik merk dat ik de verwarming vaker aanzet dan dat ik zou willen. De verwarming is namelijk een grote energieverbruiker die je duidelijk terug ziet op je rekening. Dat de belasting voor het gebruik van gas omhoog is gegaan, maakt het niet beter. Daarom ging ik onderzoeken of er goedkopere alternatieven zijn.

Wees eens eerlijk, niemand wil in een koud huis zitten. Maar als je inkomen niet zo hoog is, kan dit soms wel de realiteit zijn. Dit kan anders, toch? Er zijn een aantal dingen die je kunt ondernemen én ik deel tips om optimaal gebruik te maken van warmtebronnen uit je omgeving.

Steek een kaarsje aan

Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar niks is minder waar! Kaarsen kunnen wel degelijk een ruimte verwarmen. Wist je dat een enkel waxinelichtje een aangename temperatuur in een auto kan creëren? Steek daarom 5 á 6 kaarsen aan om je (kleine) woonkamer 1 a 2 graden hoger te verwarmen. Het is ook nog eens gezellig!

Gebruik een kruik

Heb je een lazy day of een vrije avond? Zet de verwarming dan niet aan en vul een kruik. Het houdt je lekker warm! Trui aan, chocomel maken en zet een leuke film op!

Verwarm elektrisch

Investeer in een elektrische verwarming! Niet meteen goedkoop, maar wel een goede aanschaf. In sommige gevallen kan elektrisch verwarmen namelijk goedkoper zijn dan de reguliere verwarming. Ben je niet vaak thuis of is je huis slecht geïsoleerd? Dan is dit een goede optie. Hoogstwaarschijnlijk wil men ons in de nabije toekomst (financieel) ontmoedigen om gas te verbruiken, we moeten immers in 2050 allemaal van het gas af! Het verhogen van de belasting op gas was al een eerste stap. Wat zal volgen?

Maak gebruik van de oven

Ga je een cake bakken, een ovenschotel maken of een pizza opwarmen? Gebruik jouw oven dan als warmtebron om de ruimte te verwarmen. Laat na het gebruik van de oven de klep open staan en laat de warmte zich door de ruimte verspreiden.

Goedkope alternatieven voor de verwarming & besparen

Wil je nog meer uit jouw reguliere verwarming halen of nog meer besparen? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips.

  • Laat na het douchen de badkamerdeur open staan
  • Maak gebruik van radiatorfolie. Dan wordt de warmte terug gekaatst in de woonruimte!
  • Zet de verwarming 2 uur voor het slapen gaan uit. Het liefst al na het avondeten.
  • Bespaar op elektriciteit én douchen om te besparen op de energierekening.

Deze laatste tip kan jou veel voordeel opleveren op de energierekening. Daarnaast kun je de kosten voor het verwarmen van jouw huis beter opvangen. Wil je weten hoe je nóg meer kunt besparen op de energiekosten? Budgetella schreef deze blog met 30 Supertips om te besparen op de energiekosten. Hopelijk kun je deze tips gebruiken om goedkoper uit te zijn.

 

Recent Posts