Dit is hoe vaak je écht moet douchen!

douchen

Jezelf douchen is een onderwerp dat we vaak vermijden. En dan vooral ‘hoe vaak’ is een groot taboe. Als je niet elke dag doucht ga je dat niet aan de grote klok hangen. Elke dag een lekkere frisse douche nemen, zo heurt het! Dit, dames en heren, is echter fout. Elke dag douchen is niet nodig, het is zelfs af te raden! Waarom en hoe vaak het dan wel moet lees je hier.

Het is een gewoonte om jezelf elke dag te douchen. Dit is ons door de jaren heen geleerd door media en marketingcampagnes en tegenwoordig rust er een waar taboe op de kwantiteit van je douchebeurten. Dit is nergens voor nodig, want volgens professor Stephen Schumack, president van de Australasian Collega of Dermatologists moet je je alleen douchen wanneer het écht nodig is.

Schumack waarschuwt ervoor dat elke dag douchen meer kwaad doet dan goed aangezien een hete douche je huid uitdroogt. Je teint wordt eerder vaal en je wast de natuurlijke oliën van je huid. Deze beschermen tegen virussen, bacteriën enz. Daarnaast is té vaak wassen een uitnodiging voor eczeem en huidschilfers. Dat willen we toch niet?

Je moet je dus alleen douchen als het nodig is. Dit is natuurlijk een breed begrip, maar ik zou aanraden om een keer in de 2 dagen te douchen. Je gaat namelijk niet vies ruiken of vuil worden over je hele lichaam. Dit gebeurd vooral onder je oksels en in je lies. Deze plekken kun je elke dag wél even wassen met bijvoorbeeld een washandje. Maar wat doe je dan als je intensief gaat sporten? Ik kan me namelijk wel voorstellen dat je na het sporten niets liever wil dan een lekkere frisse douche nemen. Probeer in dat geval je was dagen te combineren met je sportdagen. Daarnaast moet je uiteindelijk doen waar jij je prettig bij voelt.

zmonline.com

8 Reacties

 1. 22 januari 2016 / 00:42

  Ik vind dat persoonlijk best weinig! Ik douche in de ochtend en avond, gewoon even heel kort. Al is het maar vijf minuutjes!

 2. 22 januari 2016 / 09:03

  Ik denk dat je eczeem en een droge huid wel kan uitlokken door te vaak en te warm douchen. Maar ik geloof niet dat je je teint eraf kan wassen en dat je huid vaal wordt, dat klinkt vreemd in mijn oren.
  We worden dagelijks blootgesteld aan bacteriën en virussen maar daar is onze huid tegenwoordig ook wel beter tegen beschermd dan vroeger. Door bijvoorbeeld vitamines en crèmes.
  Ik douche zelf elke dag, probeer het wel eens om de dag te doen en dan alleen te wassen. Maar ik werk dagelijks tussen zieke mensen. Op de een of andere manier wil ik dan toch die bacteriën ook van me af wassen alsof het in mijn poriën trekt. Net als je in een rokerige ruimte komt of bij iemand die frituurt, zit ook die geur op je huid.
  Ik geloof denk ik niet dat ziek worden gaat via de huid, zoals griep enzovoort, maar via de neus of mond.

 3. 22 januari 2016 / 09:14

  Over het algemeen douche ik ook iedere dag maar soms sla ik wel eens een dag over en dan merk ik altijd gelijk dat mijn huid daar blij mee is. Minder droog en geen jeuk.

 4. 22 januari 2016 / 09:37

  Enige wat beter is is om elke dag met lauw tot koud water alles te “scrubben” met een lufa spons. Dit om alle dode huidcellen te verwijderen. Maar dit betekent dus niet automatisch dat je elke dag moet douchen. Vind om de twee dagen dan ook nog steeds vaak. Wordt je echt zo vies in twee dagen? Ik niet in ieder geval

 5. 22 januari 2016 / 10:52

  Zo doen wij het ook inderdaad. Dagelijks even wassen met een washandjes bij die zones en een keer in de paar dagen een volledige douche. Scheelt ook nog eens een hoop tijd, water en dus geld. 😀

 6. 24 januari 2016 / 09:13

  In de winter douche ik me veel minder dan in de zomer. Als het snikheet is en het zweet over mijn rug loopt, douche ik zeker 2 keer per dag. Maar… ik ben een goede <4 minuten douche persoon. Ik douche sporadisch lang. Scheelt je veel geld zo en het is zuiniger voor het milieu.

 7. 29 mei 2016 / 19:50

  Ik sport 4x per week en die dagen douche ik mij.
  Elke dag schoon ondergoed en een washandje is voldoende. Mijn huid heeft zich nog nooit zo prettig gevoeld. Veel minder jeuk. Rustiger!

 8. 7 oktober 2016 / 19:05

  Jeetje dat is weinig! Ik snapte beredenering wel hoor. Zelf douche ik iedere dag, niet omdat ik angst heb om vuil te worden maar omdat ik vaak spierpijn heb en het koud heb door Fibromyalgie. De douche ontspant wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *