In shape blijven tijdens de feestdagen? Zo doe je het!


De feestdagen zijn misschien wel de leukste dagen van het jaar. Je mag volop drinken, eten en leuke dingen doen. Maar wat nou als je in shape wilt blijven, ook tijdens de feestdagen? Hierbij tips die je kunnen helpen!

Blijf in shape met deze tips!

Don’t drink your calories

Oftewel, drink je calorieën niet. Tijdens de feestdagen krijg je al veel te maken met veel (ongezond) eten. Zorg er dan voor dat je eigenlijk alleen water of thee drinkt tijdens de feestdagen. Op deze manier is het niet zo erg wanneer er iets meer calorieën in het eten zitten. Natuurlijk een wijntje bij het eten moet kunnen, maar drink wanneer je thuis bent alleen maar water of thee en sla dat extra colaatje wat je zou nemen, deze keer even over.

2 liter water

Natuurlijk moet je dit eigenlijk elke dag drinken, maar zeker tijdens de feestdagen is het heel belangrijk om hier op te letten. Het water zorgt ervoor dat je niet uitdroogt (heel handig wanneer er ook wat alcohol in het spel is 😉 ). Genoeg water drinken helpt ook bij het verteringsproces. Als laatste kan een paar glazen water voor het eten er ook voor zorgen dat je sneller al vol zit. Handig wanneer je een hele tafel vol eten voor je hebt.

Licht ontbijten

Wanneer je eerste kerstdag een stevig diner hebt gehad is het waarschijnlijk niet nodig nog een heel uitgebreid ontbijt te nemen. Ontbijt licht met yoghurt of met fruit. Waarschijnlijk heb je toch geen honger, door de avond daarvoor dus dwing jezelf niet veel te eten, alleen omdat je altijd dat ontbijt eet.

https://www.instagram.com/p/BCh8KpyIkUo/

Ken je grenzen

Neem niet alleen maar lekkere en ongezonde dingen omdat het je aangeboden wordt of omdat anderen aandringen. Geef je grenzen aan en zeg simpelweg dat je vol zit of al genoeg hebt gehad. Vaak zit het hem niet in het kerstdiner zelf, maar juist in de kleine snacks en tussendoortjes er om heen. Wanneer je hier mee kunt minderen, scheelt het al een heel stuk!

Neem de tijd om te sporten

Het zal heel moeilijk worden om jezelf aan te zetten tot sporten. Je bent brak, zit nog steeds vol met eten en je gunt jezelf ook wat rust. Neem toch wat tijd om lekker te gaan sporten tijdens de feestdagen. Al is het maar de helft van de routine die je normaal doet, het is toch iets! Alle kleine beetjes helpen.

Eet rustig

Wanneer er zoveel lekkere dingen op tafel staan, is het erg verleidelijk om zo snel mogelijk alles te eten. Toch zitten er aan rustig en langzaam eten veel meer voordelen! Je moet je lichaam even de tijd geven om door te krijgen dat je aan het eten bent. Wanneer je rustig eet, geeft je lichaam op tijd een seintje dat je vol zit. Wanneer je te snel eet kan dit er voor zorgen dat je te veel eet, ook al heb je helemaal geen hongergevoel meer. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je spijsvertering ook beter verloopt, handig! Zorg er dus voor dat je rustig aan kleine happen neemt. Op deze manier geniet je natuurlijk ook meer van al dat lekkere eten!

Genoeg groente en fruit

De lekkere dingen vliegen je om de oren, maar vergeet vooral niet je groente en fruit te eten! Iedereen weet dat genoeg fruit en groente eten belangrijk is, dus laat dat niet liggen tijdens de feestdagen!

Balansdagen

Een manier die al vaak toegepast is om in shape te blijven: balansdagen. Heb je 25 en 26 december heel veel gesnoept en gegeten? Eet dan van 27 tot en met 30 december heel gezond. Op deze manier breng je de balans terug en geef je je lichaam weer even rust. Na 1 januari begint het nieuwe jaar dus dan ga je waarschijnlijk toch weer goed van start ;)!

https://www.instagram.com/p/BNVmJkvAUHP/

Hopelijk helpen deze tips jou om toch nog in shape te blijven, ook tijdens de feestdagen!

Door Letizia

Recent Posts