Is jouw koffer tijdens een vliegreis zoek geraakt? Dit moet je doen!


goedkoop vliegen

De zomer vakantie staat weer voor de deur en veel Nederlanders kiezen voor een tripje naar de zon. Bestemmingen als Spanje, Griekenland, Italië en Turkije worden massaal bezocht, maar ook intercontinentale tripjes staan op het programma.

Hoewel een vakantie bijna altijd een grote happy factor met zich mee brengt, moeten we echter ook van een aantal worst case scenario’s uit gaan. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat je koffer verloren raakt. Wat kun je in dat geval doen? Wij gaan het vandaag behandelen.

Je koffer is zoek geraakt

Na een lange vlucht ben je eindelijk op je eindbestemming aangekomen. Zodra de vliegtuigdeuren open gaan slaat de warmte als een donsdekentje op je gezicht en ook de geur van de zee (die je afgelopen jaar enkel tijdens het openen van de wasverzachter hebt geroken) is duidelijk aanwezig. De vakantie kan beginnen! Of toch niet? Na anderhalf uur wachten bij de bagageband is er nog steeds geen spoor van je koffer. Enkel een studentikoze sporttas blijft het eeuwige rondje opnieuw beleven. Je koffer is kwijt! Misschien ligt hij op de verkeerde bagage band of misschien is hij wel nooit aangekomen of met de verkeerde vlucht meegegaan. Bij dit laatste denk je vast en zeker dat je koffer in een Burkina Faso-achtige bestemming is beland. In ieder geval ver weg van de geplande bestemming. Voordat je conclusies gaat trekken is het beter om slim te handelen. Dit ga je vervolgens doen:

Ga op zoek naar de service balie van jouw luchtvaartmaatschappij en vertel de baliemedewerkers dat jouw zoek is geraakt. Bij de balie kun je vervolgens een PIR-formulier invullen (Property Irregularity Report). Via dit formulier kun je een klacht indienen en dit is erg belangrijk voor als jouw koffer beschadigt raakt of überhaupt nooit meer terug gevonden wordt.

De luchtvaartmaatschappij gaat jouw helpen om de verloren koffer terug te vinden. Op je vliegticket kun je waarschijnlijk een stickertje vinden. De wederhelft van deze sticker kun je ook op je koffer vinden. Dit maakt het makkelijker om jouw koffer te vinden.

Als de koffer gevonden is kun je deze ophalen op de luchthaven of hij kan door de luchthavenmaatschappij naar jouw accommodatie worden gebracht. Zorg dat je dit van te voren duidelijk afspreekt. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden een vergoeding ter plaatsen of een noodpakket aan met daar in toilet artikelen e.d.

Reisverzekering

Je kunt met jouw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie praten over een vergoeding. Heb je een reisverzekering of misschien wel een doorlopende reisverzekering? Dan kun je misschien ook via deze verzekering een vergoeding krijgen. In de polis kun je opzoeken of je recht hebt op een vergoeding betreft jouw situatie. Soms is het beter om de schade via de reisverzekering te verhalen. Je krijgt dan misschien meer geld terug dan wanneer je de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stelt.

Fijne vakantie!

Ik hoop dat ik jullie middels dit artikel niet heb bang gemaakt. Dagelijks maken miljoenen koffers een vlucht en de kans dat jouw koffer zoek raakt, is dan ook erg klein. Just in case weet jij in ieder geval wat je te doen staat! Iedereen moet goed voorbereid op reis gaan. Je weet immers nooit wat er gaat gebeuren. Ik wens iedereen een fijne vakantie toe!

(bron: consuwijzer.nl)

Recent Posts