Maaike (27) is koopverslaafd: Opeens stond de deurwaarder er!


koopverslaafd

Elke dag moet ik iets van mezelf kopen. Het is zelfs zo erg dat ik momenteel in therapie zit. De dwang, het geluksgevoel en de leegte. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Ik heb periodes dat het goed gaat, maar ik heb ook tijden gekend dat ik er helemaal doorheen zat. En dan blijft het geld nog steeds rollen.

Ik heb een goede baan als interieur designer en ik werk in een leuk team. Mijn salaris is meer dan modaal, maar door mijn koopverslaving hou ik niets meer over. Ik heb altijd een stukje maand aan het einde van mijn geld over en ik heb schulden. Dankzij mijn therapie kan ik de chaos overzien en heb ik een betalingsregeling getroffen met de betreffende partijen. Maar hoe kon het zo ver komen?

Kopen om de leegte op te vullen

Ik heb het altijd al leuk gevonden om nieuwe dingen te kopen. Als klein meisje spendeerde ik al mijn zakgeld aan snoep of tijdschriften. Later aan kleding, handtassen en spullen voor in huis. Noem het maar op. Het liep pas echt uit de hand toen mijn ex met de noorderzon vertrok. Hij ging naar Spanje en wilde niet dat ik mee ging. Hij maakte het uit om zichzelf te vinden. Ik heb maandenlang gedacht dat het mijn schuld was. Waar veel vrouwen aan de chocolade gaan, ging ik destijds online shoppen. Bestellingen van H&M, Zara, of Zalando werden aan de lopende band door de postbode geleverd. Ook ging ik er vaak op uit naar outletcentra of kocht ik stukken op de designerbeurzen die ik bezocht. Het vulde de leegte op en ik verloor mezelf in het kopen.

Koopverslaafd

Op het moment dat ik niet meer kon pinnen bij de supermarkt kreeg ik pas door dat ik een probleem had. Want al maanden probeerde ik de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl dat eigenlijk niet eens nodig was! Ik moest gewoon stoppen met het kopen van dingen die ik eigenlijk niet nodig had. Ik voelde me slecht door mijn financiële situatie, en dat was weer de trigger om te kopen. Om het slechte gevoel uit te schakelen. Toen ik mijn verslaving niet meer kon bekostigen kreeg ik oogkleppen op. Het interesseerde mij niets meer en ik dacht dat de rekeningen volgende maand wel betaald zouden worden. Ik had immers een creditcard.

En toen stond de deurwaarder op de stoep…

Maanden later stond er ineens een deurwaarder op de stoep. Ik schrok me rot! Mijn koopverslaving was altijd mijn geheim geweest. Ik kon er met niemand over praten en niemand had iets door. De deurwaarder bleef wél doorvragen. Dat is immers zijn werk. Op dat moment brak ik en vertelde hem alles! Geëmotioneerd deed ik mijn verhaal en de deurwaarder constateerde dat ik wel degelijk een probleem had. Hij had zulke situaties vaker meegemaakt en beloofde me te helpen. Niet veel later werd ik onder bewind gesteld en heb ik me aangemeld voor therapie.

Steun

Mijn omgeving weet inmiddels van mijn koopverslaving en steunen me. Als ik me slecht voel en wil gaan kopen ,dan kan ik altijd mijn zus bellen om te praten. Dat lucht op! Ook gebruik ik een oude telefoon in plaats van een smartphone om de verleiding van het online winkelen te weerstaan. De enige aankopen die ik nu doe zijn mijn boodschappen. Kleding heb ik meer dan voldoende en zo nu en dan verkoop ik ook op marktplaats. Ik merk zelf dat het beter gaat, maar ik ben er nog niet. Ik hoop dat ik de koopverslaving onder controle krijg. Dat ik mijn eigen financiën weer kan beheren zonder dat het uit de hand loopt. Dat zou pas echt vrijheid zijn!

 


 

Wil jij ook jouw verhaal betreft een financiële kwestie delen? Stuur dan een e-mail naar info@budgetella.nl. Dit kan natuurlijk ook anoniem. Wij horen graag van je! Maaike is in dit verhaal ook een fictieve naam.

Recent Posts