6 Nuttige tips om je optimaal te kunnen concentreren!


De scholen zijn weer begonnen en ook zijn velen weer aan het werk. Dit betekent dat het weer tijd is voor stapels werk of weer huiswerk en studeren voor een tentamen. Hoe krijg je na de zomer je concentratie weer terug? En hoe houd je dit vast voor de rest van het jaar?

Leg je telefoon weg

Dit is misschien een logische tip, maar zo moeilijk. Het is belangrijk dat je je telefoon niet zomaar weg legt ergens naast maar of in een andere kamer laat, of hem helemaal uitzet. Op die manier kun je ook niet perongeluk je mobiel pakken als hij afgaat. Het beste is als je je laptop (of in ieder geval internet) ook helemaal weg doet, maar dit heb je soms natuurlijk nodig om je huiswerk/werk/leerwerk te doen.

Maak duidelijk wat je moet doen

Maak een duidelijk schema van wat er allemaal moet gebeuren, in detail. Dus niet alleen: Geschiedenis leren, maar: Geschiedenis Hoofdstuk 1 paragraaf 1.2 + Geschiedenis Hoofdstuk 2 paragraaf 1.5. Zo weet je precies wat er moet gebeuren en word je niet afgeleid met onnodige dingen. Ook is het heel fijn als je iets kunt afstrepen van je to do-lijstje en op deze manier kun je dat veel sneller doen. Je ziet nu waarschijnlijk veel minder op tegen de taken, omdat het allemaal kleine taken zijn in plaats van één hele grote taak.

Zet een deadline en beloning voor jezelf

Het is altijd heel belangrijk een deadline te stellen. Dit zorgt er namelijk voor dat je jezelf verplicht het voor die tijd af te hebben. Wanneer je er een beloning aan geeft als je het voor die deadline af hebt, word het ook nog leuk om je doel optijd te behalen. Zeg bijvoorbeeld: als ik dit werk af heb voor 20.00, mag ik vanavond een drankje gaan doen met vrienden, als ik het niet haal blijf ik thuis.
Het is nog beter als je iemand anders vraagt je in de gaten te houden. Op deze manier weet je zeker dat je écht op tijd klaar was en dat je je werk netjes gedaan hebt, in plaats van afgeraffeld omdat je op tijd klaar wilde zijn.

Time jezelf

Time hoe lang je ergens over doet. Op deze manier weet je voor de volgende keer hoe lang je er over gaat doen en is dit makkelijker in te plannen. Op deze manier weet je bijna zeker dat je nooit meer in de knoop gaat komen met je planning en hoef je ook niet te stressen. Zo kun jij je beter concentreren.

image-2016-08-26

Zorg dat je het leuk vind

Dit is waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen. Natuurlijk vind je niet elke taak die op je to do lijst staat even leuk, maar het is veel makkelijk te concentreren wanneer je je taak leuk vindt. Een tip hiervoor is om aan alle positieve dingen te denken waarom deze taak wél leuk is en waarom het belangrijk is dat het af komt.  Dus zeg tegen jezelf: Dit is leuk om te doen want… ‘Als ik deze taak afgerond heb zal mijn manager heel blij met me zijn want hij weet dat ik het moeilijk vind om te doen’ of ‘Als ik dit stuk van geschiedenis leer weet ik precies hoe alles in elkaar zit en kan ik morgen in de klas alle vragen beantwoorden die de leraar stelt’. Op deze manier zie je in waarom het goed is deze taak te doen en ga je het vanzelf ook iets leuker vinden.

Bouw het rustig op

Accepteer het feit dat het moeilijk is om je te concentreren zo net na de vakantie. Probeer dus ook niet je twee uur achter elkaar te concentreren wanneer je weet dat het toch niet gaat werken. Plan regelmatig pauzes in maar zorg wel dat je een bepaalde periode achter elkaar door werkt tot aan de volgende pauze. Wanneer je in een goede flow zit met werk is het wel eens handig een pauze over te slaan en door te werken, maar vergeet niet hoe belangrijk het is om ook genoeg pauze te nemen en te eten en drinken.

Door Letizia

Recent Posts