Problemen die iedere twintiger ervaart


twintiger

Dacht je dat je tienerjaren vol issues en problemen zaten? Denk nog maar eens na; alle jaartallen waar je de lettergreep ‘tig’ achter kan plaatsen zijn in vrijwel alle gevallen 3x zo erg. Omdat ik deze firstworld, luxe problemen en ware issues zelf ervaar, en deze uitermate herkenbaar zijn, heb ik een lijstje gemaakt waarbij ik durf te wedden dat er veel knikkende gezichten achter het computerscherm te vinden zijn. Geen probleem; I feel yah girl.

Het leven van een twintiger. Bruizend, maar tegelijkertijd word het de quarter life crises van ons bestaan genoemd  en ontstaat vooral door een onstabiele omgeving en het begin van lichamelijke (Ja, als teenagers leken we onoverwinnelijk) gebreken. Het ideaalstreven van het nu is een druk leven; fulltime baan, drankjes, sporten, instagram lunches, quality time en zo verder. En dat is best zwaar. We kunnen er maar beter mee lachen. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met herkenbare twintiger issues.

Je bent blut, maar ..

Je kan niet wachten tot het einde van de maand. Maar tegelijkertijd verafschuw je het omdat de huur betaald moet worden. Dus sprokkel je al wat geld bij elkaar om de huur te betalen. Je gaat zelfs braaf alle statiegeld flessen naar de supermarkt brengen. Héé, we moeten toch ergens beginnen? Je spreekt jezelf streng toe; we gaan geen kleding of gadgets kopen. En dat lukt prima. Je geeft jezelf een zodanig schouderklopje, dat je jezelf trakteert op de lunchdate met die goede vriendin die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Voor lunch dates is er altijd geld.

Sommige vrienden zijn geen vrienden meer

Omdat je een nieuwe levensfase gaat bewandelen, veranderen vriendschappen constant. Zo kon je nog met je bff leraren in de zeik nemen en de grootste lol hebben om een muf broodje kroket uit de schoolkantine. Je vulde elkaar perfect aan. Nu zijn jullie wegen gescheiden en heb je eigenlijk niks meer om over te praten. Ze begrijpt geen snars van jouw leven en keuzes en vice versa. Gewoon opeens uitgepraat.

irritante vrienden

Vroeger pikte je wel eens wat van ‘zogenaamde’ vrienden om vredelievende redenen, tegenwoordig vindt je het maar erg irritant als S. alleen maar rondjes aanneemt maar nooit een rondje geeft. Tegenwoordig is het erg makkelijk geworden om deze mensen op afstand te houden.

De katers komen harder aan

En dan praat ik niet over je trouwe harige viervoeter die met zijn poten over je brakgezicht staat te trappelen omdat jij nog om 13.00 in bed ligt met enorme hoofdpijn. Of wacht, misschien toch wel. Want die hoofdpijn komt tegenwoordig harder aan. Vroegâh ging je als 17 jarige na de lokale tropical party nog gewoon een broodje döner naar binnenwerken en om 8.30 weer beginnen met producten afbliepen bij de Gamma. Life was good.

Fuck die stages

Want dat is alleen maar een manier om goedkope krachten te gebruiken. We doen het, krijgen onwijs weinig uitbetaald, en gaan iedere dag voor een hondenloontje koffie ophalen, lijsten sorteren, vakken vullen, kopiëren enzovoort omdat het onderdeel is van de studie. Je hebt je als een voorbeeldige en volwaardige werknemer gedragen de afgelopen maanden, een baan aanbieden? Ho maar. Dát komt omdat een normale werknemer te duur is. Op naar de volgende stagiaire! En wij gaan weer vrolijk door met solliciteren. Iemand moet toch op zoek zijn naar jou?

Afgestudeerd maar baanloos

Je hebt een mooi diploma opzak en je kunt jezelf – ingewikkelde naam in de psychologische tak – noemen. Maar dan opeens kom je er achter dat er minimaal baankansen zijn die bij je genoten studie aansluiten. Shit; en dan? Tot die tijd vakken vullen bij de xenos, frapuccino’s mixen bij starbucks of kleding inruimen bij de H&M tot jij een positie kan bemachtigen. Ondertussen duurt dat al drie jaar en kan jij je toekomstige baas niet echt een wauw c.v. met werkervaring in de sector aanbieden.

Er wordt nog steeds om je ID gevraagd

Wat erg vervelend is, maar natuurlijk een heel groot compliment kan zijn! Want ik ervaar zelf dat ik er enorm blij van word als iemand mij jonger schat. En dat terwijl ik vroeger lagen make up op smeerde om als 16-17 jarige in een 18+ discotheek binnen te sneaken.

Mensen vragen of je getrouwd bent

Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Op fancy aangelegenheden wordt vanuit het niets gevraagd of je getrouwd bent! Als zo’n vraag voor het eerst gesteld word kan je vaak alleen maar ‘eeh.. ehh neee!’ uitbrengen. Alsof je een kleuter vraagt om in de zandbak te zoenen. Een beetje beledigd, en lichtelijk awkward. Maar geen zorgen; de volgende keer dat iemand jou die vraag stelt heb je een passend antwoord klaar staan.

Dit waren de issues, problemen of de herkenbare aspecten waarbij een twintiger wel met een of meerdere te maken krijgt. Hopelijk heb ik een kleine glimlach op je gezicht getoverd, herkenning geschonken (you’re not alone!) en verder wens ik iedereen, ongeacht tienter, twintiger of andere tiger erg veel succes tijdens het bewandelen van het levenspad.

Peachlife

Recent Posts