Jenny ‘Ik had Schulden en mijn Rijke vrienden lieten me vallen’


Een tijdje geleden kwam ik via Facebook het verhaal van *Jenny tegen. Ze vroeg in een Facebook groep raad vanwege haar financiële situatie met betrekking tot haar sociale leven. In tijden van nood, heb je jouw vrienden juist erg hard nodig. Maar wat als ze jou allemaal laten vallen vanwege je financiële crisis?

Het overkwam Jenny en ik nodigde haar uit voor een privé gesprek om over haar situatie te praten. Misschien kon ik haar wijze raad geven of gewoon even luisteren. Met haar toestemming is dit artikel tot stand gekomen. De naam Jenny is een pseudoniem. Ze wenst anoniem te blijven. Haar echte naam is bekend bij de redactie

Verliefd

Vijf jaar geleden kreeg ik een relatie met Mark. Hij was lief voor me, een echte charmeur en gaf me de aandacht die ik nodig had. Ik wilde niet over een nacht ijs gaan, zeker gezien mijn geschiedenis met een gewelddadige ex. Hij heeft even zijn best moeten doen om mij voor zich te winnen, maar toen ik eenmaal verliefd was, was dit ook meteen erg heftig. Ik had het gevoel alsof hij mijn muur had opengebroken.  Ik dacht nog bij mijzelf, dan moet hij wel de ware zijn! Mark was piloot en vaak weg van huis. Hoewel ik hem enorm miste, had ik daar wel begrip voor. Hij maakte het mogelijk dat wij financieel op rozen zaten. Ik werkte eigenlijk nog maar parttime in een bloemenwinkel om onder de mensen te komen. Want werken voor het geld, dat hoefde ik niet meer. We gingen trouwen en het voelde alsof ik in een sprookje was beland.

Nieuwe vrienden

Door de relatie met Mark veranderde mijn leven. Ik heb mijn hele leven slechts een paar vriendinnen gehad. Mark was anders. Hij had veel vrienden in de jetset wereld. Hoe kon hij nou zoveel vrienden hebben? Waar haalt hij de tijd vandaan? Hij was dagelijks met ze bezig, al was het face to face of vaak via de telefoon. Dus het waren wel goede vrienden. Ook ik werd opgenomen in zijn vriendenkring en die breidde zich in de loop der jaren alleen maar uit. Ik kreeg via via meer vriendinnen. Het leven was een groot feest. We gingen vaak uit eten in exclusieve restaurants en gingen vaak daarna borrelen in de stad. In de zomerdagen werden volop barbecues bij onze vrienden thuis georganiseerd. En als je geen zin had om voor te bereiden, dan werd gewoon de cateraar gebeld. Dat was toen gewoon. Nu niet meer.

Het ongeluk

Mark was vaak in het buitenland. Als hij er niet was, ging ik vaak shoppen met de meiden. Heerlijk shoppen in boetiekjes en vervolgens een glaasje prosecco op het terras drinken. Etentjes, workshops of theefeestjes hoorden er allemaal bij. Ik was zo druk met mijn sociale leven, dat ik eigenlijk niet door had dat het met Mark niet zo goed ging. Op een dag kwam hij ten val tijdens een dagje skiën in Canada. Natuurlijk nam ik het eerste vliegtuig naar Canada en bezocht hem dagelijks in het ziekenhuis. Mark had zijn rechtervoet zodanig beschadigt, dat hij blijvend letsel overhield. Hij kon nooit meer als piloot aan de slag. Eenmaal thuis was Mark veranderd. Hij kon wel lopen, maar dat ging niet soepel. Zijn stemming veranderde. Hij was somber en ging vaak de deur uit. Hij zei altijd dat hij het thuis nog geen halve dag uithield. Dat deed me erg veel pijn. Gelukkig kon ik extra uren bij de bloemist werken en hadden we genoeg geld gespaard om deze financiële tegenslag op te vangen. Althans, dat dacht ik.

Schulden

Blijkbaar heeft Mark in die periode al ons spaargeld vergokt. Op een gegeven moment kreeg ik brieven van deurwaarders onder ogen. Mark was woest. Hij beweerde dat hij niet wist waar ze vandaan kwamen. Hij zou ze wel betalen van ons spaargeld. Ik dacht wel dat het goed zou komen. Daar zou Mark wel voor zorgen. Ik had eigenlijk toen al moeten weten dat er iets niet klopte. Het kwartje viel pas toen de deurwaarder echt voor de deur stond en het bevel had gekregen om een vordering te maken. Ik was helemaal overstuur. Mark bekende vrijwel meteen dat het er financieel niet zo best voor stond. Ik vroeg om inzage in onze rekeningen. Daaruit bleek dat we slechts een paar honderd euro op mijn lopende rekening hadden staan. Al ons spaargeld was weg. Hij had het vergokt en gebruikt om zijn levensstijl in stand te houden. De schulden liepen terug tot jaren. Al die tijd wist ik van niks! Mark wist zelf ook niet hoe hoog de schuld was.

Fijne vrienden

Hoewel mijn vertrouwen was geschaad, bleef ik bij Mark. Alle kaarten lagen op tafel en hij durfde zich weer open te stellen. We hebben onze villa moeten verkopen en wonen nu in een flatje in een woonwijk. De schulden zijn door de verkoop van het huis grotendeels afbetaald. Ik geloof dat we nog maar €12.000 moeten betalen tot we schuldenvrij zijn. Dat gaat ons op termijn wel lukken! Mijn vriendinnen hebben met mij gebroken. Ze vonden het blijkbaar niet fijn dat ik niet meer mee kon uiteten of winkelen. Ze zeiden dat ik de vriendschap verwaarloosde. Mark heeft wel nog een paar goede vrienden van vroeger, maar ook niet meer zo veel als eerst. Als je niet meer mee kunt gaan in die society, dan lig je er uit. De waarheid is hard, maar ik ben wel dankbaar. Ik ben dankbaar dat ik nu inzie wie echt belangrijk zijn in mijn leven. Dat zijn mijn twee vriendinnen die ik al sinds de middelbare school ken en voor wie het niet uitmaakt hoeveel geld ik heb.

Recent Posts