Tegenwoordig staat ons halve leven geregistreerd in onze telefoon. Naast appjes, e-mail berichten en foto’s, kan daar ook zeer vertrouwelijke informatie tussen zitten zoals persoonlijke documenten, wachtwoorden en betaalgegevens. Cyberboeven worden steeds behendiger in het stelen van deze informatie.
Hacken is het nieuwe uit-de-etalage-jatten. Men hoeft dus niet meteen jouw telefoon mee te grissen als deze even onbewaakt in de Apple oplader ligt. Op afstand kunnen ze via lekken of een virus in jouw telefoon loeren. Dat is je ergste nachtmerrie! Deze tips kunnen jou helpen om jouw telefoongegevens te beschermen.
Zorg voor een goede schermvergrendeling
Het klinkt logisch, die schermvergrendeling. Je zult bij je zelf denken ‘wie heeft er nou geen schermvergrendeling?’. Het zal je verbazen hoeveel mensen geen schermvergrendeling hebben. Vooral de oudere generatie die nog niet zo behendig is met de smartphone, kiest er massaal voor om de telefoon te kunnen openen met een enkele swipe beweging. Dit is natuurlijk makkelijk! Voor mensen met kwade bedoelingen ook. Misschien is deze nieuwe technologie een beetje hocus pocus voor je, probeer je er in te verdiepen! Zo kun je een pincode instellen om je telefoon te kunnen openen en bij sommige smartphones kun je het scherm ontgrendelen via je vingerafdruk. Je kunt beter goed voorbereid zijn, dan achteraf spijt hebben!
Gebruik een tweestapsverificatie
Veel meer diensten online en op je telefoon maken gebruik van een tweestapsverificatie. De meest bekende is de Google Authenticator. Whatsapp, Google, Instagram en cryptoplatformen bieden deze optie al aan. Dit is een extra beveiliging naast jouw wachtwoord. Via de app krijg je een code te zien die je kunt invoeren. Alleen met de juiste code krijg je toegang tot jouw dienst.
Houd je software up to date om je telefoongegevens te beschermen
Zorg er voor dat je altijd tijdig je besturingsysteem (Android of iOS) update. Ook je apps dienen bij een nieuwe release geupdate te worden. In oudere versies kunnen misschien veiligheidslekken zitten. Via deze wegen kunnen hackers heel gemakkelijk in jouw telefoon komen!
Pas op met openbare wifi!
Hackers kunnen super makkelijk via de wifi in een koffietentje, in jouw telefoon komen. Pas dus op met welke gegevens je verstuurd als je via een openbaar netwerk aan het internetten bent. Vaak gebruik je dit netwerk als je even de oplader in het stopcontact steekt en jouw batterij weer in de groene percentages komt. Ik log via een openbaar netwerk nooit in op mijn e-mail, social media, de bank app o.i.d. Je weet maar nooit