Vanaf nu gooi jij niet meer zo snel voedsel weg!


Hoe zeer je ook iedere week opnieuw volledig probeert te plannen welk gerecht je op welke dag zal maken, gooi ook jij waarschijnlijk behoorlijk wat voedsel weg. Maar wat je misschien niet weet is dat je soms perfect eetbaar voedsel weggooit! Bekijk onderstaande tips zeker eens zodat je ook niet onnodig geld weggooit.

Kijk op de verpakking

Je hebt 2 soorten vermeldingen op verpakkingen: ’tenminste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. Zo gooide ik heel vaak eten weg indien het voorbij de ’tenminste houdbaar tot’-datum was gegaan. Maar het is goed mogelijk dat het eten dan wel nog eetbaar is! De drankkartonproducent Tetra heeft intussen al voorgesteld om de benaming ‘kwaliteit gegarandeerd tot’ als alternatief te nemen. Indien er toch ’tenminste houdbaar tot’ opstaat maar het eten al voorbij die datum is, proef en ruik je er best eens aan. Je weet dan heel snel of het inderdaad nog eetbaar is of dat je het toch beter weggooit.

Groenten

Ook gooien we vaak eetbare delen van groenten weg. Zo is het groen van prei dan misschien niet geschikt om een mooie witte preisoep mee te maken, maar in eender welk ander preigerecht kan het gebruikt worden zonder enige toegeving te moeten doen op gebied van smaak.

eten2

Chips?

Van schoongemaakte aardappelschillen kan je gemakkelijk homemade chips maken door ze flink ingevet in een hete oven te schuiven: lekkerder dan die uit een zakje!

Diepvriezer!

Onderschat de kracht van een diepvriezer voor je portemonnee niet, want die kan heel wat verspilling tegengaan. Je kan er niet alleen kliekjes in invriezen, maar ook bijvoorbeeld verse kruiden in bewaren die anders toch zouden verleppen omdat je ze niet meteen kan gebruiken. Restjes wijn kan je dan weer in een ijsblokjesvorm gieten om zo altijd gemakkelijk doseerbare hoeveelheden wijn hebt om bijvoorbeeld in risotto te gebruiken.

Lees ook: 8 Handige tips om overheerlijke koffie te zetten!

Hanteerde jij al één van bovenstaande tips?

Door: Marjolein

Recent Posts