Voorkom voedselverspilling en bespaar geld!


Voedselverspilling: iets wat we allemaal niet graag willen. Naast dat we dan geld weggooien, is het natuurlijk slecht voor het milieu en redelijk onethisch om eten dat nog goed is weg te gooien. Toch gooien we gemiddeld 50 (!!!) kilo per jaar per persoon gewoon in de prullenbak. Hopelijk helpen deze tips jou dit te verminderen!

Invriezen om voedselverspilling te voorkomen

Een van de makkelijkste tips, maar iets wat vaak toch vergeten wordt: invriezen! Zeker wanneer je alleen woont, kan ik me voorstellen dat je vaak teveel maakt. Invriezen geeft veel voordelen. Je voorkomt voedselverspilling, je bespaart geld omdat je twee maaltijden hebt en je hoeft maar één keer te koken!

Groentesoep

Restjes groente of vlees over? Daar kun je een heerlijke groentesoep van maken! Gelukkig maakt het niet uit of de groente of het vlees al gekookt/gebakken is, want het smaakt dan alsnog goed in een soep, zeker wanneer je er een pureesoep van maakt.

Groentebouillon

Geen te veel groentes over? Geen probleem! Bewaar de schillen van de groentes en trek daar een groentebouillon van (die je ook weer kunt invriezen). We zien dit vaak bij asperges (waarbij de schil super veel smaak afgeeft), maar bij andere groentes werkt het ook super goed!


image-2016-11-04 Smoothie of fruitsalade

Teveel aan fruit wat je nooit op gaat krijgen? Maak een lekkere smoothie of fruitsalade. Je gebruikt meer fruit dan wanneer je ze los opeet, maar het vult minder, waardoor je er meer van op kunt!

Tosti of wentelteefjes

Oud brood over? Wist je dat tosti’s en wentelteefjes eigenlijk nóg lekkerder zijn met oud brood? Eigenlijk dus gewoon een beloning omdat je het brood alsnog gebruikt en niet zomaar weggooit!

Koelkast juist indelen

Zorg dat je je goed indeelt (first in, first out), zodat alles met een kortere houdbaarheidsdatum als eerste gebruikt wordt. Super vervelend wanneer je een pak melk opent, terwijl er eentje staat die eerder over datum gaat!

image-2016-11-04-1

Boodschappenlijstje

Heb je weleens dat gevoel dat je in de supermarkt staat en niet meer weet wat er precies in de koelkast ligt? Ik ook! Maak daarom een lijstje zodat je zeker weet wat je écht nodig hebt, en wat je gewoon nog in je koelkast hebt liggen!

 De échte houdbaarheidsdatum

Soms staat er een houdbaarheidsdatum op het product, maar klopt dit (nog) niet! Bij sommige producten wil je liever geen risico nemen (bijvoorbeeld melkproducten), maar bij andere producten (bijvoorbeeld producten in blik) kun je het gewoon zelf bepalen of het goed is. Ruikt, smaakt en ziet het product er nog goed uit? Waarschijnlijk kun je het dan gewoon nog gebruiken! Wil je het zeker weten dat je geen risico loopt? Google even of het product gevaarlijk is wanneer je het over datum eet.

Weggeven

Ga je een tijdje weg van huis en weet je dat je je eieren, melk, groent en fruit waarschijnlijk de komende dagen niet meer gaat gebruiken? Kijk aan wie je het weg kan geven (bijvoorbeeld je ouders of buren) zodat de producten toch nog gebruikt worden. Zo verspil je het eten niet en maak je iemand anders er waarschijnlijk heel blij mee!

Deze tips zorgen ervoor dat jij thuis mee kan helpen aan het tegengaan van voedselverspilling. Pluspunt hieraan: je bespaart ook heel veel geld!

Door Letizia

Recent Posts