Zo bereik je jouw Spaardoelen zonder hoofdpijn!


Droom je van een vakantie of een extra spaarpotje voor later? Wil je een nieuwe auto of de kosten voor een studie bij elkaar sprokkelen? Dan is het belangrijk een paar stappen te volgen om het spaar-succes waar te maken. Er is toewijding nodig en manieren om de gaten in de weg te omzeilen. 

Aan de hand van 5 tips vertel ik je hoe je jouw financiële doelen kunt bereiken. Het is even bikkelen, maar je zult er later de vruchten van plukken!

Maak duidelijk wat je wil

Het stellen van financiële doelen begint met een vrij eenvoudige maatregel: Je moet glashelder zijn over wat je wilt bereiken. Als je precies weet waarvoor je spaart, kun je het einddoel in de gaten houden. Voor deze oefening loont het om negatieve gedachten te vermijden en je doelen met pen op papier te zetten. Dan kun je jezelf ter motivatie toespreken waar je naar op zoek bent.

Duik in de nummers

Nu je je financiële doelstellingen in kaart hebt gebracht, moet je goed kijken naar de kerncijfers om echt te bepalen waar je aan toe bent. Dit gaat verder dan het kennen van het saldo op je betaal- en spaarrekeningen. Je moet het algehele financiële plaatje berekenen: alle inkomsten, uitgaven, vaste lasten, afbetalingen etc. Alles wat over blijft is een netto bedrag en dat kun je gebruiken om te sparen.

Kijk waar je geld naartoe gaat

Zodra je grip hebt op het netto bedrag, is het tijd om nog meer te besparen zodat je jouw financiële doelen kunt bereiken. Daarom is het aan te bevelen om jouw uitgaventerreinen te ontdekken. Via jouw bankapp kun je al veel inzicht krijgen. Ik gebruik Rabobank en via het kopje ‘inzicht’ kan ik precies zien waar mijn geld naartoe gaat. Je hebt de hoeveelheid van onnodige uitgaven vaak niet door. Dit geeft een handig overzicht.

Zet geld opzij voor (on)voorziene uitgaven

Bij het stellen van doelen is het essentieel om te kijken naar wat je hebt, maar je moet ook rekening houden met wat je onderweg tegen kunt komen. Voorbeeld: je weet dat jouw auto begin volgend jaar nieuwe banden nodig heeft. Hou hier rekening mee. Het gaat erom dat je rekening houdt met het complete financiële plaatje en daar is anticiperen een belangrijk onderdeel van.

Hoe ga je het aanpakken?

Als je helder hebt wat je wil bereiken en de status van jouw financiën, is het tijd om te checken wat de mogelijkheden zijn. Wat is het tijdsbestek om jouw doelen te bereiken? Wat moet je elke maand bereiken om vooruitgang te zien? Wees zo nauwkeurig mogelijk bij het uitleggen – zeg bijvoorbeeld dat je van plan bent elke maand €150,- te (be)sparen – maar geef jezelf ook wat speelruimte voor onverwachte dingen in het leven. Daarom is het van belang om ook een potje voor incidentele uitgaven te hebben!

VOLG BUDGETELLA VIA INSTAGRAM

Volg jij Budgetella al via Instagram? Ik plaats dagelijks Budget tips, persoonlijke ervaringen en (kringloop) koopjes! Ook post ik leuke outfits, DIY projecten, Mystery boxen en goedkope beauty musthaves. Kortom, alles wat te maken heeft met Budget en Lifestyle! Het lijkt me onwijs leuk om in contact te komen met mijn lezers! Zie ik je op Instagram? 

 

Recent Posts