Zo voorkom je dat Whatsapp gegevens met Facebook deelt


In Nederland gebruiken we massaal de applicatie ‘Whatsapp’ om in contact te blijven met vrienden en familie. Een avondje uit plannen, de laatste nieuwtjes bespreken of gewoon wat rondgeinen; we doen het allemaal via deze chat app. Om eerlijk te zijn ken ik slechts enkele mensen die geen Whatsapp gebruiken, en dat zijn veelal ouderen en kinderen. Voor de rest is Whatsapp al een paar jaar een ding en deze hype laat me denken aan het ooit zo populaire ‘MSN messenger’. Het groene msn poppetje is ingeruild voor het groene telefoontje en dit sociale kanaal wordt hedendaags meer gebruikt dan ooit. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Whatsapp voor commerciële doeleinden gebruikt gaat worden, en daar ben jij als gebruiker de dupe van.

Wat is er nu aan de hand?

Whatsapp werkt samen met Facebook. Facebook kennen we natuurlijk allemaal als het social media kanaal waar je gebeurtenissen kunt lezen en delen. Ook valt er via Facebook te adverteren en zo komt er geld in de kassa. Whatsapp gaat informatie doorspelen aan Facebook waardoor ze gerichter kunnen adverteren. Stel je het volgende scenario voor: Jij verteld in je groeps app dat je graag een weekje op vakantie zou willen gaan in de herfstvakantie. Als je vervolgens op facebook kijkt zie je toevallig (not) advertenties staan met te gekke reisaanbiedingen naar de zon. Dan denk je toch ook bij jezelf’; Wat is mijn privacy nog waard?

Zo kun je het voorkomen!

De afgelopen dagen heb je vast en zeker een bericht gekregen dat je de nieuwe gebruiksvoorwaarden moet accepteren. Onder de akkoord button staat er een optie om meer te lezen. Als je hier op klikt dan krijg je een schakelaar te zien. Zet deze uit. Door de optie uit te schakelen zal je nummer niet worden doorgespeeld en zal er ook geen data doorgegeven worden.

Heb je de voorwaarden geaccepteerd?

Dan is het nog steeds niet te laat om de optie uit te schakelen. In het onderstaande filmpje van het YT account ‘Handig‘ wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Let op dat je dit z.s.m. doet. Je telefoonnummer zal wel nog worden gedeeld, maar jouw info blijft privé! Succes!

Recent Posts