10x Goedkope Gerechten met Aardappelen (Kost Bijna Niks!)


Wil je geld besparen op je wekelijkse boodschappen? Dan is het verstandig om te zoeken naar goedkope gerechten. Een budgetvriendelijk ingrediënt waarmee je vele kanten op kunt, is aardappelen. Aardappelen worden gebruikt als hoofdingrediënt in diverse ovenschotels en oer-Hollandse prak. Een praktisch en vullend koolhydraat voor elke gelegenheid.

Enkele goedkope gerechten met aardappelen zijn onder andere aardappel puree, stamppot en ovenschotel. Ook heerlijke aardappelkoekjes of een salade behoren tot de mogelijkheden. Met aardappelen kun je alle kanten op, en dat is maar goed ook. Het is namelijk favoriet in de Nederlandse keuken.

Goedkope gerechten met aardappelen

Ben je inspiratieloos en weet je nog niet precies wat je vanavond wil koken? In deze blog deel ik 10 van mijn favoriete goedkope gerechten met aardappelen die je in een handomdraai op tafel zet.

Goedkope gerechten met aardappelen

De gemiddelde Nederlander eet 2-3 keer per week aardappelen. Het een makkelijk bijgerecht waarmee je eindeloos kunt variëren en in Nederland hebben we piepers in overvloed! Goedkope gerechten met aardappelen zijn daarom favoriet. Dat kan ik wel begrijpen. Een AVG’tje breekt de week!

Aardappelpuree

Een klassieker in de Nederlandse keuken! Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de aardappelen toe. Kook ze ongeveer 15-20 minuten, of totdat ze zacht genoeg zijn om met een vork te pletten.

Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen. Voeg vervolgens boter, melk, zout en peper toe naar smaak. Gebruik een aardappelstamper of een mixer om de aardappelen tot een gladde puree te maken.

Geroosterde aardappelen

Een makkelijk gerecht waar je weinig voor hoeft te doen. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aardappelen grondig en snijd ze in blokjes van ongeveer 2-3 cm. Leg de aardappelblokjes op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie.

Breng op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder of rozemarijn. Meng alles goed zodat de aardappelen gelijkmatig bedekt zijn met olie en kruiden. Bak de aardappelen in de oven gedurende 30-40 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Aardappelsoep

Dit voorgerecht is de perfecte starter voor de zondagse kost, of maak er een maaltijdsoep van. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Breng een grote pan met bouillon (groente- of kippenbouillon) aan de kook en voeg de aardappelen toe. Kook ze op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.

Gebruik een staafmixer of een blender om de aardappelen te pureren tot een gladde soep. Breng de soep op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden naar keuze. Voeg eventueel groenten, zoals wortelen, prei of selderij, toe en kook deze mee tot ze gaar zijn.

Dit is een van mijn favoriete goedkope gerechten met aardappelen en ideaal om te maken als je nog restjes groente hebt liggen.

budget koken met aardappelen.

Aardappel omelet

De perfecte lunch bestaat niet. Of toch wel? Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes aan beide kanten goudbruin. Voeg vervolgens fijngehakte ui toe en bak deze kort mee.

Klop ondertussen de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper. Giet het eimengsel over de aardappelen en ui in de koekenpan. Bak de omelet op laag vuur totdat de bovenkant stevig is. Draai de omelet voorzichtig om en bak de andere kant nog kort.

Aardappelsalade

Een salade doet het altijd goed op een zomerse dag! Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen. Snijd ondertussen ui, augurken en eventuele andere groenten naar keuze in kleine stukjes.

Meng de afgekoelde aardappelen met mayonaise, mosterd, ui, augurken en kruiden zoals peper, zout, paprikapoeder en peterselie.

Proef en voeg indien nodig meer kruiden of mayonaise toe. Zet de aardappelsalade in de koelkast om af te koelen en te marineren voordat je hem serveert.

Aardappelkoekjes

Favoriet in mijn huishouden: Aardappelkoekjes, oftewel: rösti! Schil de aardappelen en rasp ze grof. Laat de geraspte aardappelen uitlekken in een vergiet en druk het overtollige vocht eruit. Meng de geraspte aardappelen in een kom met bloem, een losgeklopt ei, fijngehakte ui en kruiden zoals zout, peper en paprikapoeder.

Verhit wat olie in een koekenpan en schep kleine porties van het aardappelmengsel in de pan. Druk de porties plat met een spatel en bak de koekjes aan beide kanten goudbruin en knapperig.

Aardappelcurry

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verhit wat olie in een grote pan en fruit fijngehakte uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg currypasta toe naar smaak en bak kort mee om de smaken vrij te laten komen. Voeg de aardappelblokjes toe en roer ze goed door de currypasta.

Giet kokosmelk in de pan tot de aardappelen net ondergedompeld zijn. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn en de saus iets is ingedikt. Serveer de aardappelcurry met rijst of naanbrood.

goedkope budget recepten

Aardappelpannenkoekjes

Nog een favoriet: Aardappelpannenkoekjes! Schil de aardappelen en rasp ze grof. Laat de geraspte aardappelen uitlekken in een vergiet en druk het overtollige vocht eruit. Meng de geraspte aardappelen in een kom met bloem, een losgeklopt ei, melk en kruiden naar smaak, zoals zout, peper en nootmuskaat.

Verhit olie in een koekenpan en schep kleine porties van het aardappelmengsel in de pan. Druk de porties plat met een spatel en bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Ook dit is een van mijn favoriete goedkope gerechten met aardappelen.

Aardappelgratin

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in en leg een laagje aardappelplakjes op de bodem. Bestrooi met zout, peper en geraspte kaas. Herhaal deze laagjes tot de aardappelen op zijn.

Giet room over de aardappelen tot ze net bedekt zijn. Bestrooi de bovenkant met nog wat geraspte kaas. Bak de aardappelgratin in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 45-60 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en de aardappelen gaar zijn.

Aardappel-groenteschotel

Dit goedkope gerecht met aardappelen is ideaal als je voor een grote groep moet koken! Hoe ga je te werk? Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd ook andere groenten naar keuze, zoals wortelen, paprika, courgette of broccoli, in blokjes of plakjes.

Meng de groenten in een ovenschaal en besprenkel met olie, zout, peper en eventuele andere kruiden naar smaak. Hussel alles goed door elkaar zodat de groenten gelijkmatig bedekt zijn met olie en kruiden.

Bak de aardappel-groenteschotel in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 30-40 minuten, of tot de aardappelen zacht zijn en de groenten gaar en licht gebruind zijn.

Lees ook: 10 Goedkope gerechten met rijst die bijna niks kosten

Conclusie

Als conclusie kunnen we stellen dat aardappelen een uitstekend ingrediënt zijn om geld te besparen op je wekelijkse boodschappen. Ze zijn budgetvriendelijk en veelzijdig, waardoor je er verschillende gerechten mee kunt bereiden.

Aardappelen worden vaak gebruikt als hoofdingrediënt in ovenschotels en traditionele Nederlandse gerechten, zoals stamppot. Daarnaast kun je ook aardappelpuree, aardappelkoekjes, en salades maken met aardappelen.

De populariteit van aardappelen in de Nederlandse keuken is begrijpelijk, gezien hun praktische en vullende karakter. Als je inspiratieloos bent en snel een maaltijd op tafel wilt zetten, zijn er talloze goedkope gerechten met aardappelen die je kunt proberen.

Recent Posts