Zo maak je voor €1,15 circa 15 liter wasmiddel!

zelf wasmiddel maken

Wasmiddel is voor mij altijd een van de duurdere uitgaven geweest tijdens het boodschappen doen. Telkens als het wasmiddel weer eens op was, was dat meteen een grote hap uit mijn weekbudget. Dat is niet fijn als je dat geld eigenlijk aan iets anders had willen besteden.

Maar sinds een tijdje maak ik mijn eigen wasmiddel en kost het me bijna niks! Met de hoeveelheid die ik maak kan ik zeker een half jaar vooruit. Als het niet langer is! En voor een half jaar wasmiddel, betaal ik maar €1,15! Je merkt er dus niks van in je boodschappenbudget. Het vergt wel even een uurtje werk.

15 liter wasmiddel voor €1,15 maken!

In een tijd waar we steeds vaker bewust worden van hergebruik en plastic ban, is het maken van wasmiddel een pluspunt! Voordat je aan de slag gaat met het maken van vloeibaar wasmiddel is het belangrijk om oude wasmiddelflessen te bewaren. Je hebt er heel wat nodig voor een batch van 15 liter! Is dit te veel, dan kun je er ook voor kiezen om 7,5 liter te maken. Je halveert het recept eenvoudig. Je kunt ook bekende vragen of ze de oude wasmiddelverpakkingen voor je willen opsparen. De volgende dingen heb je nodig:

 • Grote pannen of een enorme soeppan (tip: koop oude exemplaren bij de kringloop)
 • Een oude pollepel
 • Voor 15 liter oude wasmiddelflessen of een grote jerrycan.
 • 2 blokken sunlight huishoud zeep (€1,15 te koop bij Albert Heijn)
 • Rasp of oude stevige kaasschaaf

Zo ga je te werk

Rasp de blokken zeep in vlokken. Vervolgens ga je 15 liter water aan de kook brengen. Je voegt de vlokken toe en roer met de pollepel goed door totdat de vlokken zijn opgelost. Laat het mengsel een dag staan en roer het nog een keer goed door. Vervolgens kun jij jouw zelfgemaakte wasmiddel in flessen of in een jerrycan doen. Het is verstandig om tijdens het koken een mondkapje te gebruiken. Er komt namelijk een sterke zeep geur vanaf en het kan al snel te intens zijn. Voordeel: Je huis ruikt naar washed linnen geurstokjes!

VOLG BUDGETELLA VIA INSTAGRAM!

Volg jij Budgetella al via Instagram? Ik plaats dagelijks Budget tips, persoonlijke ervaringen en (kringloop) koopjes! Ook post ik leuke outfits, DIY projecten, Mystery boxen en goedkope beauty musthaves. Kortom, alles wat te maken heeft met Budget en Lifestyle! Het lijkt me onwijs leuk om in contact te komen met mijn lezers! Zie ik je op Instagram?

 

Comments

 1. Mandy
  6 oktober 2019 / 10:00

  IK heb het gisteren gemaakt. Na verder wat gegoogeld te hebben kwam ik uit op een ‘recept’ met soda voor de witte was en jouw recept voor de bonte was. Ik ben erg benieuwd. Kan ik er wel nog gewoon wasverzachter aan toevoegen of is dat niet aan te raden?

 2. Jo
  13 oktober 2019 / 17:18

  Het kan ook per 5 liter en met een halve reep sunlight. Ik denk niet dat veel mensen een pan van 15 liter hebben.

  Ik doe er zelf nog een 2 scheppen bicarbonaat (Zuiveringszout) bij per pan van 5 liter.

  Ipv wasverzachter gewoon een scheut schoonmaakazijn.

 3. Riske
  11 november 2019 / 15:48

  Dit recept gaat al een hele tijd rond, en de zeep werkt prima, maar ik sluit me er ook bij aan om ook azijn als wasverzachter te gebruiken in combinatie hiermee. verder wordt echte witte was grauw als je deze zeep langdurig gebruikt. en je wil toch liever niet met grauwe sokken en slipjes rondlopen. daarvoor zou ik nog wel gewoon wasmiddel gebruiken. maar je bespaart sowieso een heleboel door dit te gebruiken voor alle andere kleuren.

 4. Gerda Tjoen
  21 mei 2020 / 16:55

  Ik doe dit al jaren , mijn man heeft er nu gemaakt voor donkere was ‘
  Wasverzachter gebruik ik azijn waar ik citroen schillen laat weken , dan heeft de azijn citrusparfum , heel tevreden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *