Spaar je geld met dit handige 50-30-20 spaarsysteem!


Geld sparen is een van de moeilijkste dingen om te doen. Het is heel erg verleidelijk om het geld gewoon uit te geven, zeker als je geen spaardoel hebt. Dit 50-30-20 spaarsysteem helpt je om beter te plannen hoeveel geld je kunt sparen.

Als eerste moet je je spaardoel op papier zetten. Ook kun je op papier bijhouden hoeveel geld je al gespaard hebt en hoeveel je de volgende maanden dus nog moet!

Stel je doel is om in 12 maanden €3000,-  te sparen. Schrijf dit op op papier en schrijf er eventueel bij wat je er mee wilt halen. Hang dit op op een plek die je vaak ziet. Bijvoorbeeld naast je bed of in de wc. Je wordt hierdoor steeds herinnert aan de reden dat je spaart. Het wordt hierdoor ook makkelijker de verleiding te weerstaan en dingen te kopen die je niet nodig hebt.

werk3

Dit systeem werkt via een 50 – 30 -20 spaarsysteem. Let op, het systeem is een richtlijn. Je kunt dus de percentages aanpassen aan je eigen inkomen en vaste uitgaves en natuurlijk aan het geldbedrag wat je wilt sparen.

Als eerste besteed je 50% van je inkomsten aan je vaste uitgaves. Hier onder valt bijvoorbeeld huur, rekeningen, verzekeringen, vervoer en boodschappen. Eigenlijk alles wat sowieso van je inkomsten af gaat.

Daarnaast leg je 30% weg voor om uit te geven aan van alles wat je zelf wilt. Je kunt dit bijvoorbeeld uitgeven aan kleding, cadeaus, make-up, eten buiten de deur en andere leuke dingen. Houd je hier echt aan! Dit is de belangrijkste categorie. In een ideale situatie kun je dit bedrag pas aan het einde van de maand uitgeven zodat je eventueel geld van de 30% kunt uitgeven wanneer de 50% niet genoeg blijkt te zijn.

De 20% is om te sparen. Ik zou dit verdelen in 10%-10%. 10% is om korte termijn te sparen. De andere 10% is om lange termijn te sparen. De 10%, voor het korte termijn, kun je op je spaarrekening zetten waar je bij kunt. De andere 10% is voor langer termijn en kun je dus het beste wegzetten op een spaarrekening waar je pas over 5 of 10 jaar bij kunt. Hiermee zorg je er voor dat je niet meer bij dit geld kunt en het dus ook niet in een opwinding weghaalt. De andere 10% kun je het beste op een rekening zetten waar je wel bij kunt, bijvoorbeeld als er iets stuk gaat wat echt vervangen moet worden.

Wanneer je je aan deze cijfers houdt, kun je ook precies uitrekenen hoeveel tijd je nodig hebt om jouw doel te bereiken.

Hopelijk helpt 50-30-20 spaarsysteem  jou om jouw spaardoel makkelijker te behalen of om gewoon te beginnen met sparen, ook al heb je geen doel!

Door Letizia

Recent Posts