6x Gezonde alternatieven voor melk


melk

Hey allemaal! Ik werd voor deze post geïnspireerd door een vriendin. Tijdens een shoppingtrip in haar stad wilde ze persé trakteren op de lekkertje cappuccino van de stad. Ze is vegan, dus ik verwachte al een speciale variant. Haar favoriet is namelijk een heerlijke cappucino met amandeldrank in plaats van normale melk.

Hoewel deze plantaardige vervanger van melk, in de volksmond ook wel amandelmelk wordt genoemd, is dit volgens de consumentenbond niet juist. Alleen dierlijke producten als koemelk en geitenmelk mogen deze titel dragen. Plantaardige vervangers mogen dit niet. Daarom spreken we van bijvoorbeeld amandeldrank. Dit klinkt een beetje verwarrend, maar in een gespecialiseerd cafeetje weten ze heus wel wat je wil bestellen, ongeacht welke naamvariant je gebruikt 😉

6 Gezonde alternatieven voor melk

Melk is goed voor elk. Maar mocht je nou lactose intolerant of vegan zijn, dan wil je graag op zoek naar een gezond alternatief. Er zijn diverse plantaardige alternatieven voor melk. Dit zijn enkele voorbeelden die je in het supermarktschap of in een toko kunt vinden:

  •  sojadrank
  • amandeldrank
  • kokosmelk/drank
  • haverdrank
  • rijstdrank
  • quinoadrank

Ik heb de kokosdrank aangegeven als melk omdat dit al jaren via deze wijze is ingeburgerd. Dit kun je namelijk ook gebruiken om te koken, cocktails mee te maken e.d.

Mijn ervaringen

Ik koop wel eens vaker rijstdrank voor bij het ontbijt. Rijstdrank heeft een zachte smaak die voelt als zijde op je tong. Ik zal je vertellen: Niet elke rijstdrank is lekker, maar als je een beetje varieert zul je er achter komen welke rijstdrank bij jou past! Onlangs probeerde ik ook de amandeldrank van Lima. Er zijn twee varianten: Amandel drink ongezoet en Haver drink amandel. Deze twee amandeldranken bevatten geen toegevoegde suikers en passen perfect binnen een evenwichtig dagelijks voedingspatroon. De amandeldrank is lekker bij het ontbijt. Voeg het toe aan een kom muesli voor een goede start! Het ontbijt is immers de belangrijkste maaltijd van de dag.

Turmeric Chai Latte

In de Healthy magazine van Holland and Barrett vond ik een probeerzakje Turmeric Chai thee van mijn favoriete thee merk Yogi Tea. Voor een kopje Yogi tea trek ik bijna dagelijks een half uurtje uit om helemaal zen te worden. Dit doe ik meestal s’ avonds als het donker is en je heerlijk onder een dekentje kunt weg kruipen met een warme drank. Ik besloot the best of both worlds te combineren en ik maakte een Turmeric Chai latte met de Amandeldrink ongezoet van Lima. Heerlijk spicy, maar toch zacht van smaak. Wat mij betreft een gouden combinatie! Laat die donkere avondjes voor kerst maar komen!

Recent Posts