Brandgevaar: Haal deze apparaten altijd uit het stopcontact!


Hallo allemaal! Vandaag een blog betreft een veelvoorkomend iets in huis: Het gebruik van alledaagse apparaten en brandgevaar. We zijn vaak haastig en nemen het gebruik van elektrische apparaten vanzelfsprekend. Maar sommige situaties kunnen echter een risico vormen. Het is daarom belangrijk dat we hier even bij stil staan.

Er gaan een hoop wilde verhalen rond over exploderende gadgets en de desastreuze gevolgen. Ik zal je zeggen: De kans dat je een miljoen wint is groter dan de ontploffing van een telefoon in je hand. Ja, het is wel eens gebeurt, maar zo’n verhaal gaat via sociale media een eigen leventje leiden waardoor het lijkt alsof dit vaak voorkomt. Er zijn echter wel een aantal andere dingen waar je alert op moet zijn.

Haal deze apparaten altijd uit het stopcontact

Het is belangrijk dat je een aantal apparaten altijd uit het stopcontact haalt als je ze niet meer gebruikt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Een strijkijzer, stijltang en tablet/laptop/telefoonopladers. Ik durf te wedden dat velen van jullie de telefoon ’s nachts opladen zodat je in de ochtend weer met een volle batterij aan de slag kunt gaan. Er zijn echter een aantal risico’s die hier aan vast kunnen kleven. Ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, er kortsluiting ontstaat of in aanraking komen met water.

Veilig opladen van je telefoon

Tegenwoordig vormen opladers en de batterijen van een elektrisch apparaat een groot risico voor brandgevaar. Je moet dan ook zorgvuldig en verantwoord omgaan met het opladen van je gadgets. Oude opladers en ongecertificeerde opladers uit China vormen een groot risico. Evenals batterijen/elektrische aparaten die je via AliExpress en consorten koopt. Bij deze een aantal tips voor het veilig opladen van je telefoon:

  • Lees de gebruiksaanwijzing van het apparaat en volg deze op
  • Gebruik alleen de originele oplader
  • Haal de oplader uit het stopcontact als je er klaar mee bent
  • Leg je apparaat niet in de volle zon en zorg dat deze ook niet te koud wordt
  • Laad je telefoon op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht
  • Leg je telefoon tijdens het laden in een stabiele positie op een onbrandbare plek neer
  • Laad de batterij nooit ’s nachts op als je slaapt!

Tot slot

Zorg dat jouw apparaat tijdens het opladen zijn warmte kwijt kan. Leg hem dus niet onder het kussen en check ook even of dit niet belemmert wordt door een hoesje. Ook een laptop moet zijn warmte kwijt kunnen, en dit lukt niet altijd als deze op bed ligt. Welke handelingen kun jij verbeteren om brandgevaar tegen te gaan? Ik hoop dat deze blog weer even een reminder is om altijd alert te zijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 

Bron: Brandweer.nl

 

Recent Posts