Zo blijf jij tijdens de feestdagen binnen je budget!


December. Een van de leukste maanden van het jaar, maar ook een van de duurste. Helaas komen we namelijk allemaal op een leeftijd waarbij we niet meer alleen cadeaus ontvangen, maar dat we ze zelf ook moeten kopen. Je wilt natuurlijk al je geliefden een mooi cadeau geven, maar soms is dat knap lastig als je niet zo’n groot budget hebt. Deze tips helpen je om de beste cadeaus voor een klein budget te scoren tijdens de feestdagen!

Maak afspraken voor je feestdagen budget

Maak duidelijk afspraken met je familie en vrienden. Gaan jullie wel cadeaus voor elkaar kopen? Gaan jullie lootjes trekken? Doen jullie een dobbelspel? Of doen jullie helemaal niet aan cadeaus dit jaar?

Belangrijk om te weten. Straks koop jij veel meer dat gepland voor iemand, of juist te weinig! Wanneer je een duidelijk afspraak maakt over cadeautjes, kun je een goede inschatting maken van je budget.

Planning en begroting

Maak op tijd deze afspraken! Op deze manier kun je snel beginnen aan een goede planning en begroting. Je zult misschien denken: wat een onzin! Toch is het heel belangrijk dat je je financien in de gaten houdt. Anders geef je onnodig geld uit.

Maak een planning /to-do lijst met het aantal cadeaus dat je moet kopen en voor wie. Wanneer je meteen al een goed cadeau weet, kun je dit er gelijk achter schrijven. Scheelt weer werk voor later!

Ook belangrijk: een begroting maken. Moet je bijvoorbeeld voor 5 mensen een cadeau van €10,- kopen? Bereken dan een budget van €70,-. Op deze manier is het niet erg als de cadeaus íets boven het budget zijn. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer je het perfecte cadeau niet zo kunnen kopen omdat het een paar euro te duur is. Het geld dat overblijft kan natuurlijk alleen maar goed uitkomen!

image-2016-11-11

Begin op tijd

Dé belangrijkste tip. Begin op tijd met het kopen van cadeaus. Op deze manier kom je niet in een situatie waar je te weinig tijd hebt om de cadeaus te kopen. We willen natuurlijk niet dat we last minute een veel te duur cadeau moeten kopen dat de ontvanger misschien niet eens leuks vindt.

Wanneer je op tijd begint met het bedenken van de cadeaus, kun je goed zoeken naar de goedkoopste optie. Op internet vind je vaak (even goede) alternatieven voor hetzelfde cadeau, alleen dan veel goedkoper! Doordat er een wat langere bezorgtijd aan vast kan zitten, is het wel zo fijn dat je het op tijd besteld. Het zou jammer zijn als je het perfecte cadeau hebt gevonden, maar dat dat cadeau niet op tijd geleverd kan worden. Let op: door de drukte van de feestdagen kunnen veel dingen uitverkocht zijn, of een langere levertijd hebben. Liever te vroeg dan te laat binnen!

Shopdag

Plan één dag in om alle cadeaus in te kopen. Hierdoor heb je een kleinere kans om een cadeau te vergeten of om over je budget te gaan omdat je je uitgaves bent vergeten. Lukt het niet in één dag? Dan kun je natuurlijk altijd nog een dag inplannen en voor deze dag een nieuw to-dolijstje maken.

image-2016-11-18-1

Koop niet om het kopen

Kun je echt geen geschikt cadeau vinden? Vraag het iemand in de omgeving van de ontvanger. Koop niet zomaar een cadeau om maar iets te kopen voor diegene. Je kunt waarschijnlijk een goedkoper cadeau vinden waar ze veel blijer mee zijn. Wanneer het echt niet lukt om een cadeau te vinden kun je natuurlijk altijd terugvallen op het oude, vertrouwde chocolade.

Veel en Goedkoop vs Groot en Duur

Een cadeau hoeft niet altijd groot of duur te zijn. Wanneer je een klein budget hebt, is het ook leuk om meerdere, kleinere (goedkopere) cadeautjes. Moet je inkopen doen voor een beautygirl? Waarschijnlijk vind ze 5 verschillende lipsticks van Essence even leuk als één duurdere lipstick.

Hopelijk helpen deze tips om de juiste cadeaus binnen jouw budget te vinden. Zo worden de feestdagen weer een stuk leuker!

Door Letizia

Recent Posts