De budget winkels scoor je wél eerlijke kleding!


image-2017-08-28

Primark, H&M en Zara worden vaak genoemd als favoriete winkels. Het zijn kledingwinkels die altijd mee gaan met de trends en ze zijn super budget! Helaas zit er wel een randje aan. Deze winkels gaan namelijk niet helemaal eerlijk te werk. 

Een lage prijs is leuk, maar niet als er een vieze nasmaak van onethisch werk aan zit. Sommige winkels werken namelijk kinderarbeid, oneerlijke contracten of helpen mee het milieu te vervuilen. Je zou denken: dit is vast nodig voor de lage prijzen, maar nee! Sommige bedrijven met dure kleding zijn namelijk ook onethisch én gelukkig zijn er ook fair kledingmerken die heel budget zijn!

De budget winkels scoor je wél eerlijke kleding!

Nu zul je vast denken: Wat is dan een duurzame winkel? Het kabinet heeft een lijst samengesteld met eisen waaraan de ‘eerlijke’ kledingwinkels aan moeten voldoen.

Dit beloven de bedrijven op de witte lijst:

1. Geen discriminatie op de werkvloer
2. Geen kinderarbeid
3. Geen gedwongen arbeid
4. Een leefbaar loon vanaf het jaar 2020
5. Een veilige en gezonde werkplek
6. Vrijheid van vakvereniging
7. Duurzaam grondstofgebruik (recycling)
8. Minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie
9. Tegengaan van dierenleed

Al deze punten lijken ons heel normaal, toch? Helaas zijn er dus nog steeds genoeg bedrijven die zich hier niet aan houden. Gelukkig blijven we positief en hebben we hier een rijtje met bedrijven die wél fair werken én heel betaalbaa zijn!

Wehkamp

Helaas is niet alles op deze website fairtrade, maar toch staat hij er tussen omdat er een hele goede functie op de webshop zit. Je kunt namelijk op de website ‘fair fashion’ filteren. Hierdoor krijg je alleen nog maar eerlijke mode te zien en kun je met een goed gevoel je mandje vullen! Trouwens: heel het eigen merk van Wehkamp is wel fair, deze hele collectie kun je dus gewoon scoren!

Hema

Van de HEMA is al bekend dat zij met biologisch katoen werken, maar ze houden zich dus ook netjes aan alle andere regels. Heel fijn want ondanks dat je er waarschijnlijk niet vaak kleding koopt hebben ze echt leuke dingen! Kijk zeker even op de webshop, want niet in elk filiaal hangt de hele collectie.

C&A

De C&A is misschien wel een van de meest onderschatte winkels. Het wordt vaak gezien als oudbollig en te netjes, maar het merk Clockhouse (dat eigenlijk voor tieners bedoelt is) wordt verkocht in de C&A en is super trendy. Daarnaast is dus álles in de winkel fair gemaakt. Zo’n winkels willen we nou steunen door daar ons geld neer te leggen!

Coolcat 

Oké, deze winkel is misschien wat kinderachtig, maar soms vind je tussen alle te korte rokjes en te kinderlijke shirts nog een pareltje! Goed zoeken dus tussen al die eerlijke kleding!

Verder zijn winkels als WE Fashion, de Bijenkorf, Vanilia, Sissy Boy en G Star ook eerlijke kledingwinkels, maar hier kunnen de prijzen helaas ook wat hoger uitvallen. Hecht je nou echt veel waarde aan eerlijke kleding, dan wordt het dus even door sparen en anders kun je gewoon terecht bij de wél budgetwinkels die we net genoemd hebben!

Recent Posts