Deal je met teleurstellingen? Zo blijf je positief!


Via deze website maak ik niet alleen budget tips en trucjes bespreekbaar. Ook de meest herkenbare dingen in het leven komen aan bod in onze niche lifestyle. Vandaag gaan we het hebben over een facet des levens dat iedereen wel eens voor zijn kiezen krijgt: Teleurstelling. Hoe ga je er mee om? En hoe blijf je positief?

Soms lopen de dingen niet helemaal zoals je gehoopt had. Je verwachtingen waren anders of misschien had je te veel hoop. Het voelt in ieder geval niet fijn, maar vaak zijn teleurstellingen ook een leermoment en kun jij dit gebruiken om in een volgende situatie beter af te zijn. Deze tips gaan jou daar bij helpen:

Erken je gevoelens

Wij mensen hebben vaak de gewoonte om ons af te sluiten voor negatieve gevoelens. Als je over je teleurstelling wilt heenkomen, is het juist de bedoeling om je gevoelens onder ogen te zien. Hoe heeft de kwestie jou geraakt? Wat voel je daar bij? Jezelf leren kennen betekent groeien. Hoe meer zelf kennis je hebt, hoe beter je dit kunt inzetten. Erken de gevoelens van de teleurstelling. Dan kun jij je er sneller overheen zetten.

Neem het niet persoonlijk

Als de dingen niet gaan zoals we gehoopt hadden, dan geven we ons daar vaak zelf de schuld van. Ook al heb je daar helemaal geen invloed op gehad. Daar kun je beter mee stoppen want hierdoor gaan er negatieve gedachten door je hoofd spoken. Bekijk de situatie los van jezelf en neem afstand.

Leer van teleurstellingen

Teleurstelling zie je in eerste instantie niet als iets positiefs. Maar je kunt er onwijs veel van leren en uiteindelijk dankbaar voor zijn. Probeer de wijze les in de situatie te herkennen en gebruik deze les tijdens een nieuwe uitdaging in de toekomst.

Stel je verwachtingen bij

Had je te hoge verwachtingen van een situatie, jezelf of een ander? Daar ligt 100% de oorzaak van jouw teleurstelling. Achteraf is hier niks meer aan te doen. Je hebt de teleurstelling ondervonden en nu kun je alleen nog maar je verwachtingen voor een volgende keer bijstellen. Mocht het weer mis gaan, dan zal de teleurstelling minder groot of zelfs verdwenen zijn.

Neem even pauze

Soms zie je de dingen pas weer helder, als je er even afstand van neemt. Maak een wandeling en ga op in de natuur, een goede meditatie sessie kan ook helpen of neem een pauze van enkele dagen om je gedachten ergens anders op te focussen.

Wees blij met de positieve dingen

In het Engels zeggen ze wel eens ‘count your blessings’, en dat is precies wat jij ook moet doen. Bij een teleurstelling zijn we alleen maar bezig met het negatieve aspect, maar ook de positieve dingen mogen wel eens benoemd worden. Waar ben je dankbaar voor en wat maakt jou gelukkig? (Al is het maar een cappuccino met een gebakje in de namiddag). Dit zijn de dingen die tellen in het leven!

 

Recent Posts