Duurzaam leven met een klein budget


photo-1519643381401-22c77e60520e

Twee jaar geleden gooiden wij het roer om. Wij willen duurzamer gaan leven. Maar met de derde op komst leek dit nogal tegenstrijdig, want een baby brengt nu eenmaal ook een hoop afval met zich mee. En ergens waren we ook wel bang dat een duurzame lifestyle heel duur zou zijn. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat dit niet waar is. Integendeel: Duurzaam leven is eigenlijk heel goed voor je portemonnee!

 

Toegegeven, in sommige duurzame oplossingen moet je eerst investeren. Maar op de lange termijn ben je dus niet alleen het milieu aan het besparen, maar ook een heleboel geld! In dit gastblog vertel ik welke duurzame alternatieven ons het meeste geld besparen.

 

photo-1502086223501-7ea6ecd79368

Duurzaam voor de kinderen

Onze eerste grote duurzame aanschaf was een starterspakket wasbare luiers en wasbare billendoekjes. Nee, duurzame luiers zijn niet goedkoop. Maar op de lange termijn ben je wel honderden euro’s goedkoper uit. We hoeven geen aanbiedingen van drogisterijen in de gaten te houden, want we hebben altijd alles in huis. Met een grote energiezuinige wasmachine wassen we ook nog eens duurzaam. Nog een voordeel van wasbare luiers is dat je ze tweedehands kunt doorverkopen.

Onze twee jongsten lopen in duurzame mode. Bij voorkeur tweedehands, omdat duurzame kids fashion helaas niet goedkoop is. Via Marktplaats zet ik zoekopdrachten uit naar mijn favoriete merken en koop meteen meerdere stuks bij 1 verkoper, omdat dit ook weer scheelt in verzendkosten. Bij de kringloopwinkel haal ik handige basics, zoals rompers en leggings. Voor een romper betaal ik daar maar 80 cent!

 

photo-1519643225200-94e79e383724

Duurzaam in huis

Ook in ons interieur hebben we een aantal aanpassingen gedaan om zo duurzaam mogelijk te leven. Nieuwe meubels en accessoires zijn bijvoorbeeld voornamelijk tweedehands. Interieurstyling is een grote hobby van mij. Maar in plaats van steeds maar nieuwe spullen in huis te halen, kijk ik eerst altijd naar wat we nog hebben. Meubels krijgen regelmatig een andere bestemming. Zo werd onze oude tv-kast een garderobekast in de babykamer, door er simpelweg een douchestang van Ikea in te maken.

Voor het huishouden zijn we ook altijd op zoek naar slimme oplossingen. Wist je dat je heel veel dingen kunt vervangen voor wasbare varianten? Wattenschijfjes, vaatdoekjes, keukenrol en zelfs je koffiefilter? Op deze manier hebben we een stuk minder afval en hoeven we maar weinig nieuw te kopen.

Met de boodschappen letten we ook heel goed op wat we in huis halen. Onze voorkeur gaat uit naar biologische en fairtrade producten. Maar omdat daar vaak nogal een prijskaartje aan hangt, houden we hiervoor de aanbiedingen goed in de gaten. Is fairtrade in de aanbieding? Dan halen we meteen wat extra hagelslag, kokosolie en rijst in huis! Daarnaast kiezen we zoveel mogelijk voor lokale producten en producten van het seizoen. Die zijn goedkoper en lekkerder!

 

photo-1484544808355-8ec84e534d75

Duurzaam op stap

Helaas is onze auto niet duurzaam. Daarom proberen we de wekelijkse boodschappen 1x in de week te doen en haal ik alles wat ik doordeweeks nog mis bij een supermarkt in de buurt. Hier kan ik lopend naartoe en neem dan natuurlijk mijn eigen boodschappentas en katoenen zakjes voor fruit, groente en aardappelen mee.

Met het gezin kiezen we liever voor een autovakantie in de buurt, dan voor een vakantiebestemming in een ver oord.

Omdat we ook onderweg niet teveel afval willen hebben, nemen we vaak eten en drinken van thuis mee. Als we vroeg vertrekken neem ik graag mijn koffie in een kleine thermosbeker mee. In kleine snackdoosjes nemen we lekkers voor de kinderen mee en we hebben ook altijd Doppers met water in de tas zitten. Een goedkoop alternatief om al die verleidingen die je onderweg tegenkomt te weerstaan!

Wil je meer lezen over hoe wij zo milieuvriendelijk mogelijk proberen te leven? Lees dan mee op mijn blog Een Goed Verhaal! https://eengoedverhaal.nu/blog/ Onder het kopje ‘duurzaam’ zie je heel veel tips!
#Dit artikel is geschreven door gastblogger Mirjam

Recent Posts