De financiële voordelen van een Hygge lifestyle


photo-1518610935804-eeec86691db6

Hey allemaal! Sinds kort ben ik helemaal into Hygge. Hygge (uitspraak: Hoe-gah) is een woord, uitdrukking, omschrijving maar voornamelijk een lifestyle. Hygge is een Deens woord dat eigenlijk niet vertaald kan worden, maar kunt vergelijken met het Nederlandse ‘Gezelligheid’. We noemen het dus voor het gemak gezelligheid. Eigenlijk is het zoveel meer dan dat.

Ik ga je bijpraten. Hygge kun je toepassen in jouw leven. Dit kun je doen in jouw sociale interactie, gerechten, huisdecoratie, mindset, kledingstijl en meer. Hygge betekent blij zijn met de simpele dingen in het leven. De focus ligt op knusheid en het heeft een hoog geitenwollensokken. Intens genieten van het nu. De natuur en de warmte in huis. Leg je smartphone weg en ga een boek lezen of houd je bezig met een creatieve hobby als breien.

 

photo-1506512534708-3737d46bffe1

Hygge omgeving

In de herfst en in de winter komt Hygge helemaal tot zijn recht. We kunnen lekker binnen genieten van de warmte en de knusse omgeving. Steek de kaarsjes aan, maak een kop thee of warme chocomel en ga onder een dekentje helemaal zen worden en genieten van dit klein momentje voor jezelf.

Bespaarvoordeel: Je kunt geld besparen door thuis te blijven. Je hoeft namelijk geen geld uit te geven om te genieten

 

photo-1483095348487-53dbf97d8d5b

Hygge interieur

Een Hygge interieur is gezellig. Natuurlijke materialen zijn veelvuldig aanwezig, planten en boompjes vullen jouw woonkamer. Er staan stijlvolle kaarsen op een plateautje die je op elk gewenst moment kunt aansteken om het lekker knus te maken. Ook grove texturen, wollen dekens en wellicht een sfeerhaard zijn aanwezig. Je kunt dit vergelijken met de interieursectie bij een tuincentrum.

Bespaarvoordeel: Natuurlijke materialen staan centraal. Je kunt dus op zoek gaan naar gratis decoratie in de natuur! Denk hierbij aan dennenappels, kastanjes, gedroogde bladeren en planten e.d. Ook kun je bij de kringloopwinkel voor passende en een tikkeltje ouderwetse items kijken.

 

photo-1519671282429-b44660ead0a7

Hygge koken

Klinkt Hygge een tikkeltje ouderwets en misschien wel oubollig? Dit kan kloppen. Ik noem het ouderwets genieten en gelukkig zijn met de simpele dingen in het leven. Qua koken is dit geen uitzondering. Tegenwoordig maken we vaak een snelle maaltijd klaar. Voorgesneden groentemix in de pan, kipreepjes braden in de pan. Wat noedels erbij en klaar. Daar neem je dus afscheid van. Hygge betekent koken met groenten die vers van het land komen, zelf brood en cake bakken en gerechten maken met basis ingrediënten. Yes, deze moet je dus zelf pellen, snijden en bij elkaar voegen. Ook kiezen aanhangers veelvuldig voor volkoren producten en producten waarbij essentiële voedingstoffen zijn behouden gebleven. Uitgebreid kokkerellen is dus de key!

Bespaarvoordelen: Producten bij de farmersmarket of de weekmarkt zijn goedkoper dan in de supermarkt. Een bezoekjes brengen aan zulke initiatieven zijn ook echte ‘hygge uitjes’.

 

photo-1520880867055-1e30d1cb001c

Hygge social

In deze lifestyle staat ouderwets gezellig samen zijn centraal. In een era waar social media de overhand nemen en de sociale interactie steeds minder word, is de hygge lifestyle in mijn ogen erg bevrijdend. Nodig mensen bij je thuis uit om te eten. Vertel je vrienden en kennissen dat ze ook onaangekondigd welkom zijn en host een feestje zonder reden waarbij jij jouw gasten home made hapjes serveert.

Bespaarvoordelen: Hygge focust vooral op het goedkoop sociaal samen zijn in huis. In de zomer kun je kiezen voor een gratis buitenlocatie. Denk hierbij aan het park of bij een meertje. Je kunt hapjes en drankjes maken van scratch. Al die duurdere etentjes buiten de deur zijn verleden tijd.

 

photo-1470049384172-927891aad5e9

Hygge hobby’s

Creatieve en outdoor hobby’s staan centraal in deze lifestyle. Je kunt gaan breien, schilderen, beeldhouwen, borduren, haken of een goed boek lezen. Buitenshuis kun je gaan wandelen in de natuur, hiken, schaatsen op natuurijs of joggen.

Bespaarvoordeel: De bovenstaande hobby’s zijn niet duur of zelfs helemaal gratis. Bij een sportclub betaal je vaak veel contributie.

 

photo-1526916027372-0c0852cef5d3

Hygge mindset

De echte lifestyle zit hem niet in het doen, maar in de mindset. Je bent dankbaar voor alles in het leven. Van zowel de goede als de slechte dingen kun je leren, groeien en sterker worden. Geniet van de kleine dingen in het leven. Een mooie bloem langs de weg, een vogel die overvliegt, een lekker stuk cake bij de koffie. Ook is geven belangrijker dan krijgen. Misschien kun je producten doneren aan de voedselbank, je buurvrouw helpen met een lastig klusje of een dag in de week vrijwilligerswerk doen. Probeer elke dag een compliment te geven aan iemand in jouw omgeving, maar ook aan een vreemde. Als je gelovig bent maakt ook bidden deel uit van jouw hygge lifestyle. Mediteren is ook altijd een goed idee.

Bespaarvoordeel: Al deze positieve dingen zijn gratis, geven je een geluksgevoel en wie weet krijg je er ooit een hele boel voor terug.

 

photo-1510563800743-aed236490d08

Dit is Hygge in een notendop

Gezelligheid – gebreide sokken – warme chocomel – een goed boek – warmte in huis – vrienden en familie – delen – uitgebreid koken – mensen uitnodigen – warme dekentjes – natuur – grondstoffen – dankbaarheid – haken – vers gebakken brood – simpel leven – kaarsen aansteken – lachen – nieuwe ervaringen opdoen – kruiden – oversized truien dragen – telefoon wegleggen – comfort food – weekmenu’s plannen – planten en bloemen in huis nemen – nieuwe plekken ontdekken – iets voor de gemeenschap doen – Huis decoreren – cozy en gezellig genieten van het leven.

 

Recent Posts