Financiële zekerheid na een overlijden


overlijden

Op Budgetella bespreken we veel financiële kwesties. We geven je bijvoorbeeld advies over hoe je geld kunt besparen op je energiekosten en hoe je doeltreffend kunt gaan sparen. Ook checken we low budget trucjes voor je uit of laten we weten hoe jij zo goedkoop mogelijk een huishouden kunt managen.

Dit zijn alledaagse dingen waar we druk mee bezig zijn. Op zulke momenten staan we niet stil bij een onderwerp dat minstens zo belangrijk is als het op financiële kwesties aankomt. Daarom stel ik aan jullie de volgende vraag: Kan jouw gezin in het huis blijven wonen mocht jij of jouw partner overlijden?

Een overlijden kan namelijk financiële stabiliteit wegnemen weg nemen voor de nabestaanden. In een periode van rouw zijn geldzorgen wel het laatste dat jouw gezin kan gebruiken. Als jij in dit geval de financiële problemen al voorziet, dan zou een overlijdensrisicoverzekering iets zijn om over na te denken.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Bij een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV genoemd, krijgen de nabestaanden eenmalig een uitgekeerd als een persoon binnen de afgesproken looptijd komt te overlijden. Met dat bedrag kunnen de nabestaanden het wegvallen van een inkomen opvangen. Dit geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de huur of hypotheek te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kan al vanaf een paar euro per maand.

Untitled 4

De ORV gedeeltelijk koppelen aan de hypotheek

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan erg handig zijn, maar dit is niet verplicht. Toch kan dit wel een eis zijn van een hypotheekverstrekker, mocht je een huis willen kopen. Dan kan bij overlijden de hypotheek gedeeltelijk afgelost worden. De overlijdensrisicoverzekering kan dan gedeeltelijk worden gekoppeld aan de hypotheek. Het gedeeltelijk koppelen van de ORV heeft enkele voordelen:

  • De nabestaanden kunnen zelf weten wat ze doen met het bedrag dat niet gekoppeld is.
  • Je hoeft maar een polis af te sluiten, dit betekent minder poliskosten.
  • Het is gemakkelijker om één polis aan te vragen i.p.v. meerdere
  • Belastingvoordelen bij het gedeeltelijk koppelen van de ORV aan de hypotheek.

Ook als je een huis huurt is het afsluiten van een ORV een optie. Als een kostwinner komt te overlijden moeten er diverse kosten en grote uitgaven opgevangen worden. Kan je dit opvangen als een van jullie komt te overlijden? Slim leven is verzekeren waar het nodig is. In mijn opinie is het verstandig om een ORV af te sluiten. Je hoopt natuurlijk op een lang en gezond leven, maar mocht dit niet het geval zijn, dan is jouw gezin in ieder geval financieel verzorgd.

Recent Posts