De Magie van Gebruikte- en Doorgeefcadeaus


Vandaag geen tips of informatie, maar een leuke blog vanuit mijn eigen gedachtegang. We gaan het namelijk hebben over het geven van cadeaus. Tweedehands cadeaus en doorgeefcadeaus. Een klein taboe, en dat maakt het ontzettend fascinerend!

Waarom een taboe? Veel mensen zien het geven van gebruikte cadeaus of de zogenaamde doorgeefcadeaus als iets beschamends. Alsof je geen geld wilt uitgeven voor een ander. Daar ben ik het deels mee eens, maar een gebruikt cadeau kan ook positief zijn. Ik vertel je mijn visie.

Doorgeef cadeaus

Geef ik gebruikte- en doorgeefcadeaus? Het antwoord is ja. Je familie- vrienden en kennissenkring bestaat vaak uit cirkels. De eerste cirkel betreft gezinsleden, familie waar je heel close mee bent en beste vrienden. In de tweede cirkel kun je derdegraads familieleden en de wat ‘minder close’ vrienden van een vriendengroep vinden. Met mensen uit de tweede cirkel bestaat er een soort ‘doorgeef-economie’.

De doorgeef-economie

Ik ontvang cadeaus als douchegel setjes, planten, vazen, decoratiestukjes, een goede fles wijn, chocolade etc. Vaak weet ik ook dat ze het al van iemand anders hebben gekregen. En dat maakt helemaal niet uit. Want vaak geef ik die fles wijn of de douchgel ook door aan iemand anders en bespaar ik geld. Het geld dat ik bespaar kan ik uitgeven aan iets dat ik heel leuk vind of nodig heb. Conclusie: Ik hou van de doorgeef-economie! Zij besparen geld, ik bespaar geld, iedereen bespaard geld! *Oprah voice*

Gebruikte cadeaus

Soms geef ik ook tweedehands spullen cadeau. Deze cadeaus geef ik aan mensen uit de eerste cirkel. Mensen die ik goed ken en dus gericht kan zoeken naar een passend en origineel cadeau. Iets wat je normaal niet in een winkel vind. Ik geef nooit cadeaus die ik zelf gebruikt heb. Wel cadeaus die andere gebruikt hebben. Deze cadeaus vind ik in de kringloopwinkel of via marktplaats. Dingen waar ik op let als ik een tweedehands cadeau koop:

  • Ik koop het als ik weet dat de ontvanger het kan waarderen.
  • Ik koop alleen als het product in z.g.a.n. staat is.
  • Ik koop als het product voor een eerlijke prijs word aangeboden.

Verborgen pareltje

Als kerstcadeau kocht ik voor mijn broer een boek van de Efteling.. Hij is fan van het pretpark. Het was een zwaar en degelijk boek. Kosten €3,99 bij de Kringloop. Bij het uitpakken zei mijn broer ‘Wauw, dit moet vast een duur cadeau zijn geweest…!’ Hij was er ontzettend blij mee. Ik mompelde iets dat ‘dat wel mee viel’.  Nu zag ik datzelfde boek bij Bol.com en sloeg stijl achterover van de prijs. Een tweedehands exemplaar kost €92,50! Dit boek is schijnbaar een collectorsitem voor de liefhebber. Zo zie je maar weer: De kringloop is een paradijs voor verborgen pareltjes.

Conclusie

Laat ik vooropstellen dat niet alle presentjes die ik geef tweedehands- of doorgeefcadeaus zijn. Ik vind dat een gezonde mix en variatie goed is. Nieuw, tweedehands en doorgeef. Je kunt er een hoop geld mee besparen en toch een ander blij maken. Doe jij ook aan tweedehands- of doorgeef cadeaus of koop je alles nieuw? Laat het weten in de comments of op social media!

Volg Budgetella op Instagram

Ik post dagelijks nieuwe budget updates, koopjes, gratis acties, DIY projecten en meer via mijn persoonlijke account ShopWithRox! Ook neem ik je mee winkelen en laat ik leuke en betaalbare mode en beauty producten zien. Ik kom graag met mijn lezers in contact. Je kunt mij op Instagram volgen via deze link of zoek op @shopwithrox. Zie ik je daar? 🙂

Recent Posts