Geld tekort? Of wil je gewoon te veel?


Geld tekort. Vraag het aan iemand, en diegene beaamt het. Ik denk dat de vraag eerder is ‘Wanneer heb je geld genoeg?’. Er zijn weinig mensen die kunnen zeggen dat ze geld genoeg hebben. Ik denk namelijk, hoe groter de portemonnee, hoe groter de wensen. Mensen hebben er een handje van om altijd meer te willen. 

En dat is helemaal niet erg, want zo is onze natuur. Altijd streven naar beter en comfortabeler. Bij mensen zoals jij en ik zit het hem vaak in de kleine dingen. Misschien merk je het niet eens. Je bankrekening des te meer.

Het verschil tussen willen en nodig hebben

Als je weinig te besteden hebt, dan moet je soms keuzes maken over aankopen. Het is daarom verstandig om te bedenken of je een aankoop graag wil of echt nodig hebt. De grens is grijs. Want wat de een nodig acht, is voor de ander wat minder belangrijk. Je trui begint te pillen. De een vind dat een nieuwe trui nodig is omdat het anders wat afgedragen uit ziet. De ander vindt dit minder belangrijk en draagt de trui vooral om warm te blijven. Toch zijn er overduidelijke voorbeelden van dingen die je graag wil, maar niet nodig hebt. Zoals een zelfde paar schoenen, maar dan in een andere kleur. Leuk voor de heb, maar nodig?

Wat heb je écht nodig?

Kijk, als het puntje bij paaltje komt, dan neem je ook genoegen met een afgedragen trui. In principe heb je alleen de dingen nodig om je in leven te houden. Een dak boven je hoofd, eten en drinken, kleding om je warm te houden, voorzieningen voor de hygiëne van jezelf en je leefomgeving. Gelukkig leven we in een land waar zelfs de minima zich nog iets meer kunnen permitteren. De toegang tot gezondheidszorg acht ik persoonlijk ook nodig. In Nederland hebben we een goed systeem. Daar kunnen veel landen (verrassend veel eerste wereldlanden) nog iets van leren.

Wil je misschien te veel?

Soms krijg ik e-mails van mensen die moeite hebben om het einde van de maand te halen. Dan vraag ik ze om na de betaling van salaris/uitkering/toeslagen een week lang bij te houden wat er binnen komt en wat er uitgaat. Inclusief het specificeren van de boodschappen. Aan het einde van de maand, vraag ik ze om kritisch naar de lijst van de eerste week te kijken. Zou je bepaalde dingen ook in die laatste week kopen? Vaak wil men te veel om een geluksgevoel te creëren. Dit kan ik begrijpen, want een leuke aankoop geeft mij ook een happy mood. Toch moet je hier verstandig mee omgaan. Keer jezelf een x bedrag per maand uit voor vrije aankopen, afgestemd op je inkomen.

Recent Posts