Goedkope Recepten om je eigen Schoonmaakmiddelen te maken!


Wist je dat er op Budgetella meer dan 670 blogs te vinden zijn? Telkens weer een nieuw onderwerp verzinnen, hoe doet ze dat toch? Ik zal het jullie vertellen: Ik haal mijn inspiratie uit het dagelijkse leven. Dan kijk ik naar oplossingen die ik nodig heb of spullen die ik goed kan gebruiken.

Vandaag deel ik een aantal recepten om schoonmaakmiddelen te maken. Deze zullen goed van pas komen tijdens de jaarlijkse lente schoonmaak! Bewaar de zelfgemaakte schoonmaakmiddelen in hergebruikte flacons. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu!

Alles reiniger spray

Maak zelf een allesreiniger spray om oppervlaktes schoon te maken. Denk hierbij aan het aanrecht, keukenkastjes of de verwarming etc.

Dit heb je nodig:

 • Lege sprayfles
 • Bakin Soda
 • Sunlight/Marseille zeep
 • Citroen olie

Rasp een beetje sunlightzeep en los het op in kokend water. Vervolgens voeg je 2 eetlepels baking soda toe. Haal van het vuur en laat het afkoelen tot het lauwwarm is. Vervolgens vul je de lege sprayfles en voeg je nog een paar druppels etherische citroen olie toe. Citroen olie werkt ontvettend en anti-bacterieel.

Schuurmiddel

Schuurmiddel maak je prima zelf met baking soda als basis ingrediënt.

Dit heb je nodig:

 • Een lege pot
 • Baking Soda
 • Etherische olie naar keuze

Vul een klein kommetje met baking soda, voeg daar een eetlepel water en 10 druppels etherische olie aan toe. Je kunt ook de citroen olie uit het vorige recept gebruiken. De substantie is nu een papje geworden. Vul het potje en gebruik het schuurmiddel om bijv. de gootsteen of de douchebak mee schoon te maken.

Anti-kalk

Een anti-kalk spray kan best prijzig zijn, zeker als je weet dat je het voor een paar cent zelf kunt maken!

Dit heb je nodig:

 • Lege spray fles
 • Witte azijn
 • Etherische olie

Vul de sprayfles voor 75% met azijn. Vul de nu de fles aan met water. Voeg 10-20 druppel etherische olie toe (bepaal zelf de sterkte van de geur). Gebruik de spray om kalk van o.a. sanitair te verwijderen. Een kind kan de was doen!

Glas reiniger

Dit is een semi-DIY recept. Het is een trucje dat ik tijdens mijn studentenbaan in de huishouding heb geleerd. Om ramen schoon en streeploos te krijgen voeg je een minuscuul drupje dreft toe aan een emmer warm water. Gebruik een spons om de ramen in te soppen neem en neem het raam af met een raamwisser. Dit werkt naar mijn mening beter dan een regulier glasreinigingsproduct!

WC reiniger

Met dit recept heb jij geen Mr. Muscle meer nodig om het toilet schoon te maken!

Dit heb je nodig:

 • Baking soda
 • Azijn

Gooi een koffie kopje baking soda in de WC en een zelfde hoeveelheid azijn. Het begint nu lekker te bruisen waardoor al het vuil in de wcpot losweekt en je wc weer schoon wordt. Laat het een half uurtje staan en ga met de wc borstel langs de randen. Nu heb je weer een shiny pot!

VOLG BUDGETELLA VIA INSTAGRAM

Volg jij Budgetella al via Instagram? Ik plaats dagelijks Budget tips, persoonlijke ervaringen en (kringloop) koopjes! Ook post ik leuke outfits, DIY projecten, Mystery boxen en goedkope beauty musthaves. Kortom, alles wat te maken heeft met Budget en Lifestyle! Het lijkt me onwijs leuk om in contact te komen met mijn lezers! Zie ik je op Instagram?

 

Recent Posts