Kakeibo: De Japanse truc om duizenden euro’s te besparen!


Hi allemaal! We zoeken telkens diverse manieren om geld te besparen en ons maandelijks budget op orde te brengen. Op deze manier blijft er nog wat over om te sparen. En dat sparen belangrijk is, dat wist je natuurlijk al. Zo kan de wasmachine zomaar kapot gaan of krijg je een flinke eindafrekening die je moet betalen.

Wat de reden ook is, geld achter de hand hebben is altijd een must. Ook al heb je het niet zo breed, kleine beetjes sparen maken een groot geheel. Onlangs vond ik een nieuwe (be)spaar methode die ik graag met jullie wil delen. Waar we Marie-Kondo hebben om onze kledingkast op te ruimen, kunnen we met Kakeibo het financiële gedeelte op orde te krijgen.

Wat is Kakeibo?

Kakeibo is een 100 jaar oude methode om je geldzaken te organizeren. Het is een combinatie van registreren en financiële mindfullness. Elke maand ga je even zitten, neem je pen en papier (of een excel/word bestandje) en geef je jezelf inzicht over je uitgaven en de bedragen die je spaart. Dit in combinatie met de focus op vier specifieke aspecten.

Welke aspecten zijn dat precies?

Volgens Kakeibo ga je werken met vier specifieke aspecten. Dit zijn:

  • Overleven (Huur, Hypotheek, Boodschappen, De zorgverzekering, Energiekosten etc)
  • Opties (Uiteten gaan, nieuwe kleding kopen etc.)
  • Cultuur (Spotify, Netflix, een kunstgalerij bezoeken, naar de bioscoop gaan etc.)
  • Extra’s (Cadeau’s voor verjaardagen kopen, reparaties uitvoeren, onverwachte uitgaven etc)

Vragen stellen

Om bewust te worden van je inkomsten en uitgaven, moet je volgens Kakeibo een aantal vragen stellen. Hier komt het stukje mindfulness om de hoek kijken. Door deze vragen raak jij je meer bewust van jouw financiële situaties.

  1. Welk geldbedrag heb ik op dit moment?
  2. Hoeveel geld wil ik sparen?
  3. Hoeveel geld spendeer je daadwerkelijk?
  4. Hoe kan ik mijn financiële gewoontes verbeteren?

Het klinkt eigenlijk allemaal heel logisch, maar veel mensen doen dit niet. Door elke maand een half uurtje te zitten en je bewust te maken van de financiële gedrag, kun je heel wat geld besparen! Een Japanse Blogger zegt zelfs dat je met genoeg oefening, wel 35% kunt besparen. Op jaarbasis kan dit oplopen tot duizenden euro’s! Nou, dat willen we wel!

Budget en Besparen Lifestyle

Wist je dat Budgetella een eigen Facebook groep heeft? In de groep Budget en Besparen Lifestyle deel ik samen met andere lezeressen bespaartips, koopjes, aanbiedingen en advies! Ook posten wij dagelijks handige budgetblogs uit het archief. Kom gezellig met ons mee discussiëren. Je kunt er ook terecht met al jouw vragen! Budgetella zal jou z.s.m. persoonlijk advies geven 🙂 Zie ik je daar?

 

Bron: Purewow.com

Recent Posts