Voor elke Nederlander 600 euro van het Rijk! Yes!


Een basisinkomen van €600,00 voor elke Nederlander? Dat zou toch helemaal geweldig zijn! Elke maand €600,00 van het rijk op je rekening gestort zonder dat je een tegenprestatie moet leveren. Dit klinkt erg mooi! Laten we hier over praten.

Vanmorgen las ik via de website van het AD een interessant artikel. De Vereniging Basisinkomen is namelijk van mening dat iedere Nederlander een basisinkomen van €600,00 moet krijgen. Voorzitter Alexander de Roo overhandigde deze week een rapport aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken waarin staat dat de samenleving er eerlijker op wordt als iedere Nederlander elke maand een basisinkomen krijgt. En volgens het Nibud is dat boekhoudtechnisch mogelijk. Ik verwijs jullie naar de website van het AD om het hele artikel te lezen.

Hoe zou dit gaan uitpakken?

Ik probeer een situatie altijd vanuit verschillende oogpunten te zien. De voordelen tegen de risico’s afwegen. Het klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, zo’n basisinkomen. Maar kan dit ook narigheid met zich meebrengen? Ten eerste: Het geld moet ergens vandaan komen. Wie zijn hier de dupe van? Want ik neem aan dat de rijksoverheid dit niet zou kunnen ophoesten zonder ergens te bezuinigen of misschien wel weer de belastingen te verhogen? Het is gissen. En zouden er toeslagen of subsidies geschrapt worden? Wie heeft er het meeste baat bij een basisinkomen en wie kan er mogelijk gedupeerd worden door zo’n dergelijk plan? Willen mensen minder gaan werken door een basisinkomen? Komen er meer banen en parttime functies vrij? Een belangrijke vraag: Worden mensen hier écht gelukkiger van?

Wat zou een basisinkomen voor mij betekenen?

Als ZZP’er heb ik een onregelmatig inkomen. Ik klaag niet, want eigen baas zijn is het beste dat mij is overkomen! Het is echter altijd spannend om binnen de gestelde termijn van diverse opdrachtgevers betaald te krijgen. Een basisinkomen zou daarom meer dan welkom zijn. Van dit geld zou ik de rekeningen kunnen betalen en een groter deel van mijn inkomen kunnen sparen. Als er geen addertjes onder het gras zouden zitten, zou dit prima voor mij kunnen werken.

Hoe denk jij er over?

Of dit opzetje realiteit zou kunnen worden, is nog maar de vraag. De gedachten voor het beste scenario zijn in ieder geval erg fijn. Wat zou een basisinkomen voor jou betekenen en sta jij achter een dergelijk plan? Laat het ons weten in de comments hier beneden!

Bron: AD.nl 

Recent Posts