Voor elke Nederlander 600 euro van het Rijk! Yes!

Een basisinkomen van €600,00 voor elke Nederlander? Dat zou toch helemaal geweldig zijn! Elke maand €600,00 van het rijk op je rekening gestort zonder dat je een tegenprestatie moet leveren. Dit klinkt erg mooi! Laten we hier over praten.

Vanmorgen las ik via de website van het AD een interessant artikel. De Vereniging Basisinkomen is namelijk van mening dat iedere Nederlander een basisinkomen van €600,00 moet krijgen. Voorzitter Alexander de Roo overhandigde deze week een rapport aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken waarin staat dat de samenleving er eerlijker op wordt als iedere Nederlander elke maand een basisinkomen krijgt. En volgens het Nibud is dat boekhoudtechnisch mogelijk. Ik verwijs jullie naar de website van het AD om het hele artikel te lezen.

Hoe zou dit gaan uitpakken?

Ik probeer een situatie altijd vanuit verschillende oogpunten te zien. De voordelen tegen de risico’s afwegen. Het klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, zo’n basisinkomen. Maar kan dit ook narigheid met zich meebrengen? Ten eerste: Het geld moet ergens vandaan komen. Wie zijn hier de dupe van? Want ik neem aan dat de rijksoverheid dit niet zou kunnen ophoesten zonder ergens te bezuinigen of misschien wel weer de belastingen te verhogen? Het is gissen. En zouden er toeslagen of subsidies geschrapt worden? Wie heeft er het meeste baat bij een basisinkomen en wie kan er mogelijk gedupeerd worden door zo’n dergelijk plan? Willen mensen minder gaan werken door een basisinkomen? Komen er meer banen en parttime functies vrij? Een belangrijke vraag: Worden mensen hier écht gelukkiger van?

Wat zou een basisinkomen voor mij betekenen?

Als ZZP’er heb ik een onregelmatig inkomen. Ik klaag niet, want eigen baas zijn is het beste dat mij is overkomen! Het is echter altijd spannend om binnen de gestelde termijn van diverse opdrachtgevers betaald te krijgen. Een basisinkomen zou daarom meer dan welkom zijn. Van dit geld zou ik de rekeningen kunnen betalen en een groter deel van mijn inkomen kunnen sparen. Als er geen addertjes onder het gras zouden zitten, zou dit prima voor mij kunnen werken.

Hoe denk jij er over?

Of dit opzetje realiteit zou kunnen worden, is nog maar de vraag. De gedachten voor het beste scenario zijn in ieder geval erg fijn. Wat zou een basisinkomen voor jou betekenen en sta jij achter een dergelijk plan? Laat het ons weten in de comments hier beneden!

Bron: AD.nl 

Delen:

2 Reacties

 1. Suzanne
  27 april 2019 / 07:11

  Schandalig plan. Altijd maar weer die klopjacht op mensen die veel verdienen. Misschien hebben ze daar ook wel heel lang voor geleerd, heel hard voor gewerkt of enorm hun nek voor uitgestoken… waarmee ik niet wil zeggen dat een stratenmaker of een kassajuffrouw niet hard werken maar u volgt mij wel denk ik.

  Dit plan gaat namelijk alleen werken als van iedereen die meer dan 2 x modaal verdient (en daar hoef je dus niet eens heel erg hard je best voor te doen want een beetje tweeverdiener met meer dan een lagere schooldiploma verdient dit al), ga je gewoon even 72 (!!!!!)% belasting betalen. Ik zal het nog even herhalen om de krankzinnigheid ervan door te laten dringen: 72% van je inkomen inleveren.

  Prima dat we als samenleving voor elkaar zorgen. Maar met een asociaal plan als dit gaan we er niet komen.

 2. Taco de Bruin
  28 april 2019 / 23:46

  Beste Suzanne,

  Zelf mensen met 2x modaal moeten soms iedere maand de touwtjes aan elkaar vastknopen.
  Maar er zijn ook veel echt rijke mensen die met investeringen en beleggen een zogenaamd “rendement en of divident ” inkomen ontvangen.
  Die betalen “slechts” 30 procent belasting, berekend op maximaal 4 procent van hun rendement en de divident belasting is ook laag.
  Met andere woorden, alles wat men boven deze 4 procent ontvangt, is geheel belastingvrij ?

  Door veel geld te laten “werken” door middel van bijvoorbeeld gerennomeerde fondsbeheerders (kijk maar eens naar de jaarlijkse winaars van de Cashcow Award) is het voor hen goed mogelijk om heel veel geld te “verdienen” en daar een minimum tot niets aan belasting voor te moeten betalen.

  Dat basisinkomen kan gemakkelijk gefinancierd worden door DEZE mensen hun werkelijke rendement te belasten met een progressieve belasting, gelijk aan de inkomstenbelasting in Box 1.

  Rendements en dividend inkomen wordt belast in Box 3 (sparen en beleggen)

  Daarnaast is er voor bedrijven nog de zogenaamde Vennootsbelasting in Box 2:
  Hier hoeft men maximaal 25 procent belasting te betalen.

  Dus eerlijk verdeeld? Dacht het niet…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *