Zo bespaar je onwijs veel geld op je boodschappen!


boodschappen

In mijn 2 persoonshuishouden, met regelmatig onze kinderen en kleinkinderen over de vloer, zijn de grootste kosten toch wel de boodschappen. Belachelijk veel geld uitgeven aan boodschappen was de reden dat ik eens ben gaan zoeken naar een zuiniger leefstijl. Hoe meer manieren ik vond om mijn boodschappen goedkoper in huis te krijgen, hoe verslaafder ik werd aan het zuinig zijn.

In Griekenland had ik mijn eigen cateringbedrijf, dus ben gewend om gezond en snel te koken. Ik was echter wel erg verwend wat betreft de producten die ik ervoor kocht. Ik kon tenslotte alles in het groot kopen en verkopen, voor meerdere gerechten gebruiken en goed bewaren in de nodige opbergruimten.

Met de komst van de kleinkinderen heb ik wel weer mijn oude gewoonte uit de kast gehaald: zelf babyvoeding maken. Daar gebruik ik mijn kleine kruidenhakker voor. De potjes in de winkels zijn helemaal niet meer te betalen en zo vreselijk smakeloos, dat ik dat de kruimels niet eens aan wil doen. Hierdoor leren ze ook alles eten wat we thuis gewend zijn en is de overgang van smaak niet zo groot. Een groot compliment kreeg ik van mijn dochter dat zij zeker weet daardoor nu alles te lusten.

Op de aanbiedingen letten helpt, een budgetplan bijhouden helpt, maar toch lag de verleiding constant op de loer. Ik heb nu ondertussen een vinger weten te leggen op wat gewoonten en die onderuit weten te halen waardoor grote besparingen gedaan konden worden.

boodschappen3

Verkwisting

Hoewel ik ondertussen goed met aanbiedingen en groot inkopen ben geworden, kwam het te vaak voor dat ik voedsel weg moest gooien dat over datum of ronduit verlept was en kookte voor een weeshuis.

  • Zelf een saus als kaassaus of knoflooksaus en marinades maken is lekkerder en net zo snel als een pakje openen en in water oplossen. Daarbij maak je wat je nodig hebt en is het veel goedkoper. Een zakje saus kost al gauw €1,50, zit boordevol suikers en zouten en stoffen die ik niet eens uit kan spreken, laat staan dat mijn lijf ze wil accepteren. Op oneindig veel recepten sites en You Tube staan recepten en video’s hoe je elke willekeurige saus naar eigen smaak kan maken.
  • Klinkt dullig: Afwegen. Je weet ondertussen echt wel hoeveel je zelf, je partner en kids eten. Hierdoor zijn de schalen altijd leeg en gooi je niets meer weg.
  • Gerechten als spaghettiesaus, soepen en stoofvlees maak ik in grote hoeveelheden en vries ze in porties in. Mocht 1 van ons eens alleen moeten eten, is dat nog lekker makkelijk ook en voorkomt dat je naar de snackbar sjeest.
  • Maak ik van de restanten van de week een lekkere soep of aardappel tortilla. Er zijn op Pinterest meer dan genoeg recepten te vinden die je kunt maken met resten groenten en fruit.

Plan je maaltijden

Een van de dingen die ik vreselijk vond is het vooruit plannen van mijn maaltijden. Ik wilde eten waar ik op dat moment zin in had en moest er niet aan denken vooruit te verzinnen wat er op tafel kwam. Hoe kon ik nou op maandag weten waar ik op vrijdag trek in had?Toch heb ik me erover heen gezet door :

  • Elke 10 dagen mijn voorraad groenten te halen en daar de recepten op uit te zoeken. Bij de slachter hier in de buurt haal ik eens in de maand een grote hoeveelheid vlees en gevogelte en vries dat in porties in.
  • Ik hou de aanbiedingen scherp in de gaten, sla dat in en verwerk dat om het langer houdbaar te maken. Zie de folder-apps die nu helemaal hun opmars maken.

Zo eet ik toch iedere dag wat er in me op komt, maar dan met de aanwezige ingrediënten als inspiratie.
Er zijn ook genoeg apps waarvan je weekmenu’s inclusief boodschappenlijst kunt downloaden. Mijn favoriet is toch wel Koken met Aanbiedingen. Heerlijke, makkelijke recepten. Puur gemaakt met aanbiedingen van de grote supermarkten en wat iedereen normaal toch wel in huis heeft. Hierdoor bespaar je verrassend veel geld.

boodschappen2

Stop met individueel verpakte producten

Het is altijd weer even een beetje werk, maar grote hoeveelheden verdelen in porties en bewaren, scheelt echt teveel om het niet te doen. Ook hier geldt weer: op internet is plenty te vinden hoe je voedsel beter en langdurig kunt bewaren. Door vooraf in te schatten voor hoeveel dagen je nodig hebt, bespaar je ook weer heel veel geld.

Houd je aan het lijstje

Met de apps en recepten sites tegenwoordig is het  kinderspel een boodschappenlijst te maken. Lastiger is het je daaraan te houden. Bedenk je dat alles wat er niet opstaat overbodig is en vraag je dan af of je daar extra geld aan uit wilt geven.

Alles in 1 keer

Klinkt bijna logisch, maar bleek bij mij toch een grote valkuil. Ik ging naar de winkels met mijn lijstje om vervolgens alle andere dagen van de week toch nog naar de winkel te rennen voor 1 klein dingetje en met armen vol weer thuis te komen. Nu is het 1 keer in de 10 dagen, als we met zijn tweeën zijn, niet alleen de ‘grote boodschappen’ bij de super halen, maar ook meteen al de andere winkels er achteraan waar de aanbiedingen die week gelden en wat er verder nodig is.
Dan ben ik 1 morgen vreselijk druk met halen, verdelen en opbergen. Nu merk ik dat ik door deze gewoonte nog te lui ben voor een kleinigheidje naar de super te gaan met de gedachte: Komt volgende week wel weer.

Door deze simpele tips en mijn bezuinigingen op huishoudproducten,  zijn onze kosten voor boodschappen van zo’n €800,00 per maand (heus, beschamend genoeg) naar € 300,00 terug gedrongen en we eten net zo goed en gezond als voorheen. Niet minder, maar zeker wel bewuster.

Heb jij zelf een geniaal plan om te besparen? Vertel het ons in een reactie.

Door: Emmy 

Recent Posts