Zo hou jij je huis koel in de zomer!


koel

Ik schrijf dit artikel omdat ik zelf op zoek was naar manieren om mijn appartement koel te houden deze zomer. Het is namelijk zo dat ik op de 4e en 5e verdieping woon, helemaal in het penthouse. Vooral op de bovenverdieping is de warmte soms niet te harden omdat het zonlicht door het dak wordt geabsorbeerd. Je kunt je wel voorstellen dat mijn huis is veranderd in een Finse sauna.

Tijdens minder warme perioden kan het even lekker doorwaaien in huis, maar zodra de temperaturen stijgen is de broeikas weer geopend. Het wereld wijde web weet veel, dus ik ging eens googlen naar efficiënte manieren om je huis koel te houden tijdens de warme zomerdagen. Wie weet kan ik jou hier ook mee helpen. Ik deel graag mijn bevindingen met jullie.

Houd ramen en deuren overdag gesloten

Overdag kun je jouw huis het beste hermetisch afsluiten, bij wijze van spreken. Hoe dan ook: alle ramen en deuren moeten potdicht zijn. Dit houdt de ergste warmte buiten. Check je deuren of ramen op kiertjes, en plaats zo nodig tochtstrips. De tochtstrips dienen niet alleen in de winter voor isolatie om de warmte binnen te houden, in de zomer helpen ze ook om de warmte buiten te houden! Verduister de ramen en deuren met goede maatwerk gordijnen. Daar vertel ik later meer over.

Gebruik de ventilator s’ avonds om je huis koel te houden

In de avond koelt het af en dan kun je alle ramen en deuren openen om de koele lucht naar binnen te laten. Jouw huis kan dan even goed door luchten. Dat is erg belangrijk tijdens de warme dagen. Wees slim, en plaats de ventilator bij een open deur of raam waar de wind op staat. Jouw huis word dan ’s avonds gevult met koele lucht en daardoor kun jij ook nog eens beter slapen. In de ochtend gaan alle ramen weer dicht. Doe dit rond een uur of 9, want tussen 6 en 7 uur in de ochtend is de koelste temperatuur waar te nemen. Hier kun je handig gebruik van maken!

Zorg voor goede maatwerk gordijnen

Maatwerk gordijnen zijn erg belangrijk. Je wilt toch dat elk plekje verduisterd wordt tijdens deze warme dagen? En niet alleen als het warm is, is het belangrijk om goede maatwerk gordijnen te hebben. In de zomer is het namelijk al om 05.00 licht en de zon is pas ’s avonds rond 23.00 helemaal verdwenen. Dan kun je zelf kiezen wanneer jij je huis wil verduisteren. Veel mensen vinden het fijn om in de ochtend gewekt te worden door de zon, maar je zult in een lichte kamer ook minder goed slapen. Volgens de experts is het belangrijk om in een koele donkere kamer te slapen. Zo krijg jij de beste nachtrust.  Tijd om hier iets tegen te doen! Ik zou kiezen voor verduisterende gordijnen. Deze houden het licht zodanig tegen, dat het niet of nauwelijks je kamer binnenkomt. Je kunt je slaapkamer echt duister maken met deze verduisterende gordijnen! Ook handig voor als je Netflix wil kijken in een bioscoop setting!

Budget koken met Hello Fresh!

Ik heb een leuke Budget Tip voor je! Met deze link krijg je  €25,- korting op je eerste Hello Fesh box. Je kunt de box wekelijks opzeggen, dus als je het daarbij wil laten is het goed. Zo heb je al 3×2 = 6 porties voor €15,95 inclusief gratis verzending. Super leuk om eens uitgebreid te eten voor een leuk probeer prijsje!

Hoe hou jij je huis koel tijdens deze warme dagen? Deel jouw tips hier beneden in de comments. Andere goede tips? Laat het ons weten via info@budgetella.nl

*Deze blog bevat een affiliate link.

 

Recent Posts