Annie (53) Leeft in Energiearmoede


De energieprijzen schieten door het dak. Daar schreef ik onlangs al een blog over. Via Facebook werd er druk over gepraat. Veel mensen maakten zich ernstige zorgen. Zo kwam ik in contact met *Annie. Ze kan nauwelijks rondkomen en leeft in energiearmoede. Ze verteld anoniem haar verhaal.Energiearmoede is een term die we steeds vaker tegenkomen. Volgens een bericht via het NOS nieuws leven circa een half miljoen mensen in Nederland in energiearmoede. Deze mensen hebben een hoge energierekening, een vaak slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. Soms willen mensen niet eens meer de verwarming aanzetten, omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Ook al is het hartje winter. Daar heeft Annie ook mee te maken.

Leven in energiearmoede

Hallo lezers van Budgetella. Ik vind het fijn dat ik hier mijn verhaal mag doen. Het is belangrijk dat dit probleem, wat ze nu energiearmoede noemen, een podium krijgt. Ik hoop dat jullie mijn verhaal hier lezen, zodat dit door de juiste mensen opgepikt wordt. Zodat andere media hier ook aandacht aan besteden. Ik zie het steeds vaker in het nieuws, en dat is erg goed. Als je te maken hebt met energiearmoede, dan leef je in een soort spiraal. Je komt er niet uit en het trekt ook armoede op andere fronten aan.

energiearmoede

Een armoedespiraal

Mensen zoals ik, die nauwelijks kunnen rondkomen, wonen vaak in oude slecht geïsoleerde huizen. Dit betekent ook een hoge energierekening. Ik kan geen kant op. Verhuizen zit er niet in en de verhuurder doet niet aan verduurzaming. Als je telkens een gat moet vullen met het ander, dan bespaar je bijvoorbeeld ook op een zorgverzekering. Ben je niet gezond? Dan maak je weer extra zorgkosten. Boodschappen idem dito.

Verwarming uit en een warme trui aan

Gezond eten en zorg vind ik belangrijk. Het is het een of het ander. Dan maar de verwarming uit. Het is in de winter bijna niet te doen in mijn tochtig huis, maar je kunt het opvangen door een warme trui aan te trekken. In januari heb ik zelfs even met de winterjas voor de tv gezeten. In bed ligt standaard een warme kruik. Die leg ik er al een half uur van te voren in.

energiearmoedeDe stijging van de gasprijs

Wat ik denk over de laatste berichten dat de energieprijzen dubbel zo duur worden? Tja. Ik wil er niet over na denken. Ik doe mijn best om te besparen. Meer kan ik niet doen. Ik moet ook douchen en eten koken. Al heb ik me voorgenomen dit nog maar 1x in de 2-3 dagen te doen. Dan kook ik een grote ketel soep of stamppot. En minder douchen is ook beter voor je huid. Zo probeer ik telkens het positieve te zien. Ik ben alleenstaand en ik red me wel. Ik vind het veel erger dat er gezinnen met kinderen in deze situatie zitten. Al heb ik weinig, ik probeer in mijn flat te helpen waar ik kan.

 

 

Recent Posts