Dingen die ik doe om weinig Gas en Elektriciteit te verbruiken!

Ons contract loopt deze maand af en de energiekosten gaan circa 5x zo duur worden. Ik hou mijn hart vast. Ik bespaar dus nu al royaal op mijn gas en elektriciteit. Zo krijg ik misschien wat terug om de kosten voor volgend jaar op te vangen. We zullen het meemaken als de jaarafrekening binnen is.

Ik weet dat ontzettend veel mensen in hetzelfde schuitje zitten. Energieprijzen die door het dak schieten. Hoe ga je het betalen? We kunnen niks anders dan ons best doen. Energie armoede is in dit land een feit geworden. Misschien kunnen de handelingen die ik uitvoer helpen om de schade te beperken.

Storewards

Weet wat je verbruikt

Ik durf te wedden dat je strikt in de gaten houdt waar je geld naartoe gaat? Het is aan te bevelen om ook bovenop je energieverbruik te zitten. Zodra je maandelijkse energierapport in de mailbox verschijnt, is het slim om deze uit te pluizen. Hoeveel heb je verbruikt? Was dit meer dan vorige maand? Hoe komt het dat je energieverbruik is toegenomen/afgenomen? Pas je bevindingen toe voor volgende maand. Tip: Check bij je gemeente of ze gratis energiebesparingspakketten uitdelen!

Hoe ik bespaar op douchen

We beginnen maar meteen met de grootste kostenpost in huis: het verbruik van gas. De verwarming en de douche zijn grootverbruikers. Voorheen douchte ik 6 minuten per dag. Dit bespaarde me al onwijs veel energie én water. Ik heb gedacht om maar 1x in de 2 dagen te douchen en de andere dag mezelf te wassen met een washandje. Dit vond ik persoonlijk niet fijn. Daarom heb ik besloten om dagelijks 3 minuten te douchen. Snel even je haar en lichaam wassen kan in dit tijdsbestek.

Hoe zit het met de verwarming?

Tip: Check elk kwartaal of je de verwarming moet ontluchten en bijvullen. Zo’n kleine handeling kan onwijs veel geld besparen. Ook heb ik achter de verwarming speciale radiatorfolie geplaatst. Zo ontsnapt de warmte niet via de muur, maar word deze optimaal benut in de ruimte. Ik stook elke ochtend tot 19 graden. Rond 18.00 zet ik de thermostaat weer op 15 graden.

storewards

Besparen op elektriciteit

Hoe bespaar ik op elektriciteit? De wasmachine pas aanzetten als hij 75% gevuld is. Kouder wassen, Theewater in een thermoskan bewaren, De vaatwasmachine minder vaak aanzetten, LED verlichting gebruiken, water voor pasta voorkoken in de waterkoker, kleding vaker dragen voordat het in de was gaat etc. Op deze website staan ontzettend veel tips over besparen op de energiekosten. Deze blog is een leuk voorbeeld! Op de homepage kun je ook de zoekfunctie gebruiken. Dan kom je automatisch bij alle blogs over dit onderwerp.

Delen:

4 Reacties

 1. Marion
  9 maart 2022 / 10:58

  Ik zet de thermostaat overdag op 16. Dan ben ik bezig tenslotte. Pas na het eten, als ik ga zitten, zet ik hem op 19 en heb een vest aan, bijna altijd.
  Lichten uit waar ik niet ben. Niet gezellig maar wel effectief.
  Eten uur voor het koken uit de koelkast halen, dsn is de kooktijd ook korter.
  Maak een wandrling, buiten, daar warm je van op en lijkt je huis bij bnnenkomst een stuk behaaglijker.

 2. 13 maart 2022 / 16:49

  Ik heb sinds kort zonnepanelen, levert al een goede besparing op met deze mooie zonnige dagen. Daarnaast is ook bij ons de verwarming 1,5 graden lager gezet en probeer ik alle lampen overdag uit te houden.

  • Trudy
   10 april 2022 / 15:45

   Ik heb de verwarming uit staan. Onze verwarming doet het pas na 19 graden. Lager kan niet want dan gaat ie niet aan. Omdat ik een spierziekte heb heb ik het wel gauw koud. Ik zit daarom vaak de hele dag met een dekbed om me heen en ben warm gekleed. Gelukkig komt de zon als die schijnt s’middags en s’avonds bij ons in de woonkamer dat scheelt een hoop.

   • magda
    9 juni 2022 / 18:26

    waarom koop je geen thermo kleding bij de zeeman online? €6,- shirt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *