Financieel Geluk: Zo geef jij jezelf Zakgeld!


Er was eens een tijd dat ik zakgeld kreeg. Op mijn 17e kreeg ik maar liefst €60,- per maand van mijn ouders. Dat vond ik enerzijds best veel (leeftijdsgenoten kregen minder), maar anderzijds kun je als tiener nooit genoeg geld hebben. Naast mijn zakgeld verdiende ik circa €230 met mijn bijbaan én kreeg ik €70,- studiefinanciering. Bij elkaar een fijn inkomen. Zeker als je alleen maar de telefoonrekening van je mobieltje hoeft te betalen.

Mijn geld ging vooral op aan eten, kleding, vakanties en onzin dingen. Deze dingen maakten mij gelukkig en dat kon toen allemaal. Wat een onbezorgde tijd was dat! Tegenwoordig is dat wel anders. Bij elke blauwe brief op de deurmat krijg ik de rillingen en als de rekeningen aan het begin van de maand zijn betaald, is het nog 3 weken wachten op de volgende uitbetaling.

Jezelf belonen

Ondanks de financiële misère van de volwassenewereld, is het belangrijk dat jij jezelf beloont. Keer jezelf zakgeld uit, zoals in die goede oude tijd! Een bedrag om vrij te spenderen aan dingen die je graag zou willen hebben. Geluksgevoel gegarandeerd! Maar hoe doe je dit nou? Er zijn diverse mogelijkheden.

Uitgaven verdelen en zakgeld uitkeren

De eerste manier die ik met jullie ga bespreken is simpel. Als je salaris binnen komt, dan betaal je eerst de vaste lasten en reserveer je een budget voor boodschappen en cadeautjes voor anderen. Vervolgens reserveer je een bedrag om te sparen. Hetgeen wat over blijft is je zakgeld.

De 50 – 30 – 20 methode

De 50- 30 – 20 methode is uitgevonden door Harvard Faillissement deskundige Elizabeth Warren. Deze methode staat voor: 50% van je inkomen gaat naar de vaste lasten, 30% van je inkomen gaat naar vrije uitgaven en 20% word gebruikt om te sparen of schulden af te betalen. Persoonlijk vind ik deze methode niet helemaal realistisch. Stel nou dat jouw vaste lasten groter zijn dan 50% van je inkomen? Daarnaast zou ik je ook adviseren om 30% te sparen en 20% voor vrije uitgaven te gebruiken en niet andersom. Je kunt natuurlijk ook de vaste lasten betalen, 60% van het rest-bedrag sparen en 40% als zakgeld gebruiken.

Lees ook: Dit kun je doen tegen geld tekort

Jezelf verwennen met een aankoop moet af en toe kunnen. Ook al heb je misschien niet veel te besteden, elke euro telt. Daarnaast zijn het de kleine dingen die het leven zo leuk maken. Geniet er van!

Recent Posts