Geld besparen met de Eco-stand van je Wasmachine

De wasmachine is een grote energieverbruiker in het huishouden. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te besparen op het wassen. Dit doe ik voornamelijk door bewust om te gaan met mijn kleding én vaak op korte/lagere temperatuur te wassen. Ook maak ik gebruik van de eco-stand op mijn wasmachine.

Bijna iedere wasmachine heeft een eco-stand. Toch weten veel mensen niet precies wat het inhoudt en dat je met deze eco-stand geld kunt besparen. Vandaag gaan we even de feiten op een rijtje zetten en deel ik met jullie mijn was schema.

De Eco-stand van je wasmachine

Deze stand is niet alleen gunstig voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu! Maar hoe werkt de eco-stand nou eigenlijk? In principe gaat het als volgt: De was duurt langer dan een normaal programma en wordt op een lagere temperatuur gewassen. Dus als er ‘Eco 60 graden’ op je wasmachine staat aangegeven, wast de machine eigenlijk niet op 60 graden, maar op een lagere temperatuur. Het programma wast echter wel zodanig, dat jouw was net zo schoon wordt alsof je het via een 60 graden programma hebt gewassen. De grootste energieslurper is namelijk het opwarmen van het water, en niet de duur van het programma.

Hoeveel bespaar je met de Eco-stand?

Om te kijken hoeveel je met een eco-wasje bespaard, raadplegen we de website van de milieu centraal. Zij komen tot de volgende conclusie:

Temperatuur Kosten* per wasbeurt
15°C € 0,03
30°C € 0,08
40°C met eco € 0,08
40°C € 0,12
60°C met eco € 0,15
60°C € 0,21
90°C € 0,33

* Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oud label); elektriciteitsprijs 23 eurocent / kWh (prijspeil 2019).

Bron: Milieu Centraal

Welke wasprogramma’s gebruik ik zelf?

Als ik de was ga doen, zorg ik er altijd voor dat de trommel voor 75% vol is (droge was). Je bespaart namelijk geld als je met een volle trommel draait, maar hij moet natuurlijk niet té vol zijn. Dit is namelijk nadelig voor de levensduur van je wasmachine. En een halfvol wasje is weggegooid geld. Daarnaast hou ik de volgende was-temperaturen aan:

 • Witte/zwarte/bonte was: Meestal 30 graden en een enkele keer 40 graden
 • Handdoeken: Eco 40, volgende was 60 graden
 • Beddengoed: 60 graden
 • Ondergoed: 60 eco of 60 graden afwisselend
 • Wasmachine reiniging per kwartaal: Kookwas met een fles azijn

Was ik zuinig? Ja en nee. Ik maak geregeld gebruik van de lagere temperaturen, maar het wassen van handdoeken en beddengoed op hoge temperatuur vind ik persoonlijk belangrijk voor de hygiëne. Bacteriën gaan pas bij een 60 graden was (liever kookwas) dood. Aan handdoeken kleven onwijs veel bacteriën en omdat mijn katten op bed slapen, wil ik mijn beddengoed efficiënt reinigen. Dit is natuurlijk voor ieder persoonlijk. Ik ken mensen die bijna alles op 30 graden wassen. Af en toe is een hete was wél noodzakelijk. Als je alleen op lage temperaturen wast, krijg je vetluis in je wasmachine en dat is een voedingsbodem voor bacteriën. Je wasmachine gaat stinken en je wilt jouw was daar niet aan blootstellen.

Lees ook: Nooit meer Huur op Hypotheek betalen? Zo doe je het! 

Kortingscodes en Aanbiedingen

Dit is een selectie van kortingen die altijd geldig zijn op een eerste bestelling of aankoop in de webshop. Deze zal ik regelmatig voor jullie updaten!

Food

Hello Fresh: €25,- korting op je eerste box (wekelijks opzegbaar)

Uber Eats: €15,- korting bij een bestelling van €20,- | Kortingscode: eats-tijqglx3ju

Online Sales & Webshops

Otrium: €10,- korting op een bestelling van min €50,- | Kortingscode: REFAR9V7AJ8AR

Veepee: €10,- korting op een bestelling van min €50,- | Kortingscode: BUDDY

Deze kortingen en aanbiedingen worden regelmatig geüpdatet. Zo houden we de pagina relevant en blijven de kortingen bruikbaar voor jullie. Ook een leuke korting gezien? Stuur dan even een mailtje naar info@budgetella.nl. Ik wens jullie alvast veel shopplezier!

* Deze blog bevat affiliatie links

Delen:

6 Reacties

 1. Mirjam
  17 februari 2020 / 17:19

  Als er geen verschil is tussen 60 eco en 60 graden, waarom draai je dan toch wassen op normale 60 graden?
  Gewoon interesse hoor, niets anders. Ik draai zelf alles op eco stand, vandaar dat ik mij afvraag of er toch een verschil is met de normale stand en of ik dan toch weleens de niet-eco stand moet draaien.

  • Roxanne
   Auteur
   17 februari 2020 / 18:18

   Er is wel degelijk een verschil met 60 eco en normale 60 graden was, namelijk de temperatuur! Dat ik bij sommige wassen afwissel of alleen een 60 graden was draai, heeft te maken met het doden van bacteriën. Je was wordt met een 60 eco wel schoon in de zin dat het alle vuiligheid verwijdert, maar het dood niet alle bacteriën.

  • Petra
   24 april 2020 / 10:52

   je hoeft geen schoonmaakbeurt te doen met een helefles azijn. doe bij elke wasbeurt een flinke scheut azijn dan hoef je ook minder wasmiddel te gebruiken. je kan je wasverzachter achterwege laten door azijn te gebruiken.

 2. Ruth
  24 april 2020 / 09:02

  Ik was meesta zoveel mogelijk was op zaterdag ivm de daltarieven van de stroom en omdat ik graag in 1 dag de was klaar wil hebben (meestal ook nog dinsdag wasdag). De ecostand vind ik dan meestal te lang duren. Als ik een was tussendoor heb of een dag niet zoveel, dan gebruik ik hem wel.

 3. Lieke
  8 augustus 2020 / 09:14

  Ik gebruik de eco stand helemaal niet, ik was de was in principe zoals het hoord alleen verkort ik de was tijd met een knop die op mijn wasmachine zit. De meeste kleding was ik op fijnwas 30 graden, verkort ik IPV 60 min word dit 30. En met handdoeken op 60 graden normaal 120 min. Nu in 68 minuten klaar. Schilt tijd, water en stroom.

 4. Patricia
  8 november 2020 / 09:44

  Hier ook: de gewone was 40 graden en kort.
  De theedoeken/poetsdoeken/dweilen op 90 graden. 1:20 uur. Dat is mijn langste was.
  De ‘mooie’ was gaat op fijnwas.
  Ik gebruik ook geen ecostand. Duurt mij te lang.
  Wat ik wel doe, omdat ik geen droger heb maar wel 7-9 wassen in de week, is nog 15 minuten extra centrifugeren. Anders krijg ik de was minder snel droog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *