10 Handige tips voor Minima en Lage Inkomens


Minima

Als je huishoud inkomen erg laag is, dan is het niet altijd even makkelijk in het leven. Je kunt nauwelijks rondkomen of hebt misschien te maken met schulden en sta je onder bewind. De financiële bewegingsruimte is klein, maar er is meer mogelijk dan je denkt.

Daarom deel ik in deze blog 10 handige tips die je als minima kunt toepassen. Misschien zijn ze voor jouw situatie van toepassing, misschien past een volgende tip beter bij jou. Ik hoop dat deze tips je verder kunnen helpen of het leven een beetje comfortabeler kunnen maken.

Vraag een energiebesparingspakket aan

Een groot aantal gemeenten geven energiebesparende pakketten aan mensen met een laag inkomen. Denk hierbij aan producten zoals radiatorfolie, tochtstrips en led lampen. Zo kun je jouw huis een beetje verduurzamen en op jaarbasis tientallen, misschien wel honderden euro’s besparen. Informeer bij je gemeente of ze aan deze actie meedoen. Zo niet, dan is het een prima idee om dit voor te stellen!

 

Weet waar je recht op hebt als minima

Wist je dat minima veel geld laten liggen? Volgens Avrotros radar gaat het zelfs om miljoenen uit de staatskas. Ben dus goed op de hoogte waar je allemaal recht op hebt. Voorbeelden zijn: bijzondere bijstand, diverse toeslagen, ontheffingen, stichting leergeld, hulp voor huisdieren etc. Slim: Informeer bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Koop een Netflix cadeaukaart

Zit je onder bewind en krijg je leefgeld, maar zou je graag Netflix willen kijken? Dan kun je bij Albert Heijn, Primera etc. een Netflix cadeaukaart kopen. Dit kan met contant geld, daardoor hoeft er geen afschrijving van een betaalrekening plaats te vinden. Dit is ook fijn om cadeau te vragen voor je verjaardag. Ik ken een aantal minima die dit doen. Ook om geld te besparen op andere recreatieve activiteiten die meer geld kosten.

 

Eten als je echt geen geld meer hebt

Het einde van de maand is vaak het zwaarst. Voor mensen die in de laatste week worstelen om rond te komen, heb ik een blog geschreven met ideetjes om te eten als je echt geen geld meer hebt. Deze blog kun je hier lezen.

Een dagje uit en minima

Veel minima sparen kleingeld om een keer in de zoveel tijd een dagje uit te kunnen bekostigen. Een dagje uit hoeft niet duur te zijn. Zeker niet als je een goedkoop/gratis initiatief in de buurt vind. Vaak gaat het meeste geld op aan vervoer. Bekijk goed wat mogelijk is met je budget, planning is key en neem eten van thuis mee. Google ‘gratis dagjes uit’ en je krijgt al veel suggesties.

Check weggeef pagina’s

Bijna iedere woonplaats kent wel een weggeef Facebook groep. Dit is een plek waar mensen spullen die ze niet meer gebruiken, gratis weggeven. Deze kun je in afspraak met de gever, gratis ophalen. Heb je echt iets dringend nodig? Dan kun je ook een oproep plaatsen. Wellicht kunnen mensen je helpen.

 

minima

De Linda Foundation voor minima

Via de Linda Foundation kun je als minima gezin een pakket cadeaubonnen krijgen om te besteden aan boodschappen, kleding en speelgoed voor de kinderen. Je kunt jezelf niet aanmelden bij de Linda Foundation. Gezinnen kunnen uitsluitend uitgenodigd worden door hulpverleners die jouw gezin persoonlijk kennen. Dat kunnen bijvoorbeeld schuldhulpverleners zijn, leerkrachten, huisartsen, bewindvoerders of medewerkers van sociale wijkteams.

Too good to go box

Veel mensen die weinig te besteden hebben, kunnen voor weinig geld een too good to go box kopen. Dit kan via de gelijknamige app. In zo’n box zitten producten die tegen de houdbaarheidsdatum gaan, maar wel nog prima geconsumeerd kunnen worden. Veel producten kun je invriezen, en blijven zo lang goed. Check in de app welke winkels (of restaurants) hier aan mee doen. Bekijk ook goed wat je eventueel nodig zou hebben. Als je een moeilijke eter bent, dan is dit wellicht niet voor jou. De box van de Lidl kan ik aanraden! Voor €2,99 heb ik de hele week voor 2 pers. fruit en groente. Nadeel: betaling gaat digitaal.

Goedkope supermarkt/drogist

Ken je Budget Food, Prijsmepper en Medikamente die Grenze al? Dit zijn drie winkels waar je goedkope boodschappen- of drogist producten kunt vinden. Helaas hebben ze (nog) niet zo veel filialen in Nederland. Als aanvulling op de reguliere boodschappen, heb ik in deze winkels al veel mogen besparen.

Gratis kleding hack

Sinds ik mijn kleding via Vinted koop en verkoop, betaal ik helemaal niks meer voor nieuwe kleding. Hoe kun je dit doen? Maak een account aan via deze link, upload kleding die je niet meer draagt. Heb je iets verkocht? Dan komt dit geld in je Vinted portemonnee. Met dit geld kun je weer nieuwe kleding kopen. Het geld van je verkopen komt niet op je bankrekening, waardoor dit systeem ideaal is voor mensen die onder bewind zitten. Uitbetalen op je rekening kan wel als je daar voor kiest, maar dit hoeft niet.

*Deze blog bevat een affiliate link

Recent Posts