Recept: De smeltende chocolade bal

chocolade bal

Bij het zien van de bovenstaande afbeelding denk ik maar een ding: FOOD GOALS! Want zeg eens eerlijk, dit chocolade kunstwerk vraagt om een try out. Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen op je facebook tijdlijn; De smeltende chocolade bal. Deze bal van chocolade smelt als je er een hete (chocolade) saus over heen schenkt en vaak komt er dan een lekker toetje tevoorschijn. Hoe maak je deze bal? Bekijk het recept!

Lees ook: De truc om een smoothie te maken zonder blender!

Een chocolade bal die smelt? Dat is al een droom op zich. Een andere droom is de chef in de onderstaande video. Youtube kok Byron Talbott mag samen met zijn ‘Melting chocolate ball’ gezien worden. En dit is hoe je hem maakt:

Ingrediënten

 • (smelt) chocolade naar keuze.
 • Een toetje naar keuze

Benodigdheden

 • Een kom
 • Een kookpan
 • Een Plastic (kerst) bal die geopend kan worden
 • Een kleiner kommetje/bord
 • Een bord waar je de bal op serveert.
 • Een kannetje

Zo ga je te werk

Smelt de chocolade au bain-marie in de kom. Laat de gesmolten chocolade een minuutje afkoelen of voeg een paar extra chocoladestukjes aan het mengsel toe. Open de plastic bal, vul deze voor een kwart met de gesmolten chocolade en draai de gesloten bal voorzichtig rond. Je mag geen doorzichtig plekje meer zien. Vervolgens leg je de bal in de koelkast. Draai de bal elke 2-3 minuten om zodat hij aan alle zijden goed hard wordt. Na 20 minuten kun je de bal uit de koelkast halen en openen. Als laatste ga je een gat in de bodem creëren. Dit doe je door de chocolade bal over een opgewarmd bord/kommetje te wrijven. Je chocolade bal is klaar om over het toetje geplaatst te worden. Om de chocolade bal te laten smelten smelt je wat extra chocolade. Doe de gesmolten chocolade in een kannetje en schenk het zo snel mogelijk over de chocolade bal.

Volg Budgetella op Facebook voor meer budget recepten! 

Misschien ook interessant: Recept: Oreo churro’s met crème vulling

Bron: ByronTalbott/Youtube

6 Reacties

 1. 17 februari 2016 / 14:33

  Super gaaf idee! Dat ziet er echt indrukwekkend uit als je ‘t goed maakt 😀

 2. Sultan
  27 januari 2017 / 22:16

  Ik heb het geprobeerd maar alleen als ik het kerstbal open maak dan breekt het bal door de midden en heb ik geen rondje. De twee delen blijven ook geplakt aan de kerstbal zelf. Wat kan ik hieraan doen?

  • Hannie
   13 december 2017 / 19:46

   Dat heb ik nu ook elke keer! Nog een andere manier gevonden?

   • Floor
    19 december 2020 / 11:52

    Door de kerstbal in de vriezer te leggen komt hij vanzelf los. Geduld is hier essentieel.

 3. Natas
  25 december 2017 / 16:05

  Ik heb ballonnen gedompeld in getempereerde chocolade, het effect is iets rustieker dan op deze site, maar het is wel gelukt!

 4. Nicole Mobach
  13 december 2020 / 16:49

  Volgens mij zit de clue in het terugkoelen van de chocola naar 32 graden. Mijn 1e zijn ook mislukt, maar nu lullen ze wel. Ik doe ze 30 minuten in koelkast en dan nog 15 min in diepvries, dan laten ze vanzelf los

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *