Voor €1,- een huis kopen in Italië? Zo werkt het!


La dolce vita, of gewoon goedkoop wonen? Italië zet zijn huizen in de uitverkoop en het is een echte hype. Diverse buitenlandse avonturiers of investeerders hebben er wel oren naar. Zeker omdat de huizenmarkt in veel westerse landen overspannen is. Is dit je kans om huurvrij en hypotheekvrij te leven?

Huizen kopen voor €1,- is echt een dingetje in Italië. Diverse dorpen en steden bieden dit aan. Na een blog te hebben gelezen van een Amerikaanse vrouw die in een keer drie huizen kocht(!) ging ik zelf op onderzoek uit. Hoe werkt dit? Wat zijn de voorwaarden en zit er een addertje onder het gras?

Voor €1,- een huis kopen in Mussomeli

In deze blog neem ik je mee naar het project in Mussomeli, een stad in het midden van Sicilië. Een prima plek om te vertoeven met een warm klimaat én twee grote steden/stranden op een uur rijden. Het lijkt een prima uitvalsbasis en in de stad zelf is er natuurlijk ook genoeg te beleven. Er staan op dit moment zo’n 120 huizen in de stad te koop voor €1,- per stuk. Ze moeten wel nog even opgeknapt worden. De meeste huizen zijn in een slechte staat. Je moet dus naast deze €1,- flink wat geld gespaard hebben voor een verbouwing.

Waarom verkoopt men huizen voor €1,-

  • In Italië betaal je geen belasting voor ontroerend goed op je eerste huis (alleen voor Italiaanse staatsburgers). Als men meer dan één huis heeft, moet men ervoor betalen. Veel burgers die meer dan één huis bezitten, moeten daarom een ​​maxi-belasting betalen aan de Italiaanse regering, dus verkopen ze de huizen liever voor € 1, dan dat ze een extra belasting betalen.
  • In de jaren 70 was er een huizen boom in Mussomeli. Tegenwoordig is de stad minder populair en trekken de jongeren weg naar de grote steden of toeristische gebieden.
  • Na overlijden van de huiseigenaren hebben huizen soms wel voor tientallen jaren leeg gestaan.

€1,00 huis in Italië

Wat zijn de verplichtingen als je een huis voor €1,00 koopt?

Bij het kopen van een huis voor een symbolische bedrag, komen een aantal verplichtingen om de hoek kijken. Het komt er op neer dat je de kosten van de overdracht, notaris, inspectie etc. moet betalen. Binnen een jaar een plan van renovatie kunt voorleggen en dat je huis binnen drie jaar gerenoveerd moet zijn.

Hoeveel kost het renoveren van zo’n huis?

Dat kun je van te voren niet zeggen. Dat hangt af van de staat van het huis, de grootte en jouw wensen. De Amerikaanse vrouw waar ik eerder over sprak in deze blog, verwacht $20.000 per huis nodig te hebben. Dat is best een smak geld, maar als je eenmaal je huis bewoond of verhuurt, hoef je slechts €300,- belasting te betalen per jaar (voor een huis van 100m2). Dat is veel voordeliger dan elke maand de hypotheek ophoesten of de belastingen hier in Nederland.

€1,00 huis in Italië

Meer weten?

Zou je meer over dit project willen weten? Kijk dan even op de officiële website van de huizen in Mussomeli, Sicilië. Je kunt de website via deze link bezoeken. Ook de blog over de Amerikaanse vrouw die 3 huizen kocht is erg interessant om te lezen. Verder kun je via Youtube een impressie krijgen van de huizen en het leuke stadje.

Recent Posts