Voorjaarsschoonmaak: Maak je huis klaar voor de lente!


voorjaarsschoonmaak

We kunnen het niet meer ontkennen: De lente hangt in de lucht! En tijdens de aanvang van dit seizoen begin ik altijd met de grote voorjaarsschoonmaak. Hoewel ik niet zo’n poetswonder ben, vind ik het wel belangrijk dat mijn huis een keer in de zoveel tijd een grote beurt krijgt. Dan kun je fris genieten van het voorjaar!

Maar hoe begin je aan deze enorme klus? Je gaat natuurlijk checken of je de juiste benodigdheden hebt. Denk hierbij aan voldoende poetsdoekjes, schoonmaakmiddelen en handige schoonmaak accessoires. Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak is het de bedoeling dat je de incidentele elementen gaat schoonmaken. Dingen die je dus niet tijdens je normale schoonmaak routine gaat doen. Wij hebben een lijst gemaakt met items die wel een schoonmaak verdienen:

Schoonmaken in de keuken

Zorg dat je keukenblad helemaal schoon is. zorg dat alle afwas weer schoon en netjes in de kast staat. Vervolgens ga je aan de slag met de keukenmachines. Het is verstandig om het koffiezetapparaat en de waterkoker door te spoelen met azijn. Dit maakt korte metten met kalk en schimmel. Spoel het apparaat vervolgens door met water. Ook de oven en de magnetron komen aan de beurt. Zuig de kruimels op met een handstofzuiger en vervolgens ga je de apparaten van binnen ontvetten en schoonmaken. Ook de afzuigkap dien je tijdens de voorjaarsschoonmaak mee te nemen. En vergeet de koelkast en de vriezer niet schoon te maken! De keukenkastjes ga je van binnen afnemen. De producten en het keukengerei kun je vervolgens gaan sorteren. Let goed op de houdbaarheidsdatum! Gooi weg wat weg moet!

keuken

De badkamer een grondige beurt geven

Haal alle losse spullen weg uit de badkamer. Deze kun je het beste tijdelijk buiten de badkamer opbergen. In de badkamer kun je vaak kalk tegenkomen. Je kunt dus wederom met schoonmaakazijn de kalk verwijderen. De tegels en het sanitair maak je schoon met allesreiniger. Maak de spiegels schoon en zet je spullen weer in de badkamer. De badmat kun je ondertussen in de wasmachine zetten!

Geef een voorjaarsschoonmaak aan de overige kamers

Het is belangrijk dat je kritisch gaat kijken naar je spullen. Wat heb je nodig en wat kun je weg doen, of misschien wel verkopen. Je kunt de gordijnen wassen en de winterkleding opbergen. Tijdens de voorjaarsschoonmaak worden ook altijd de ramen schoongemaakt. Zo kan de zon weer fris naar binnen schijnen!

 

Recent Posts