Waarom een Kasboekje bijhouden je Rijker maakt!


kasboekje - geld - kakeibo - kasboek - geld - financieel

Elke maand vliegen de bedragen er weer uit. Nadat je inkomsten zijn gestort, dient er van alles betaald te worden. De huur, hypotheek, energie, verzekeringen, beleggen, boodschappen en dan heb je misschien ook nog nieuwe kleding of schoenen nodig. Een kasboekje kan helpen!

Het bijhouden van een kasboekje is een uitstekende manier om een overzicht te krijgen en je uitgaven in de hand te houden. Het kan je zelfs – in de ruimste zin van het woord – rijker maken. Hoe dan precies? Daar gaan we het in deze blog over hebben.

Wat is een kasboekje?

Het bijhouden van een kasboekje is een handige manier om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Alles word genoteerd zodat je weet hoe je er voor staat en welke geldgewoontes je kunt veranderen. Een kasboek is erg overzichtelijk en duidelijk als je financiële doelen hebt die je sneller wilt bereiken. Ook werkt het bijhouden van een kasboek motiverend en is het de stok achter de deur die je nodig hebt om meer te kunnen sparen.

Hoe begin je een kasboekje?

Er zijn twee manieren om een kasboek te beginnen. Je kunt alles digitaal bijhouden of op papier. Om een kasboek bij te houden kun je kiezen uit de volgende opties:

  • Een notieboek- of blok
  • Een Excelsheet of een tabel in Word
  • Een money planner

Er zijn tegenwoordig een aantal money planners op de markt. Een voorbeeld is de bekende Moneyplanner van Porterenee. Een Money planner is net wat beter ingedeeld en geeft vaak aanvullende tips, of benoemd dingen waar je rekening mee moet houden. Erg handig, maar in mijn opinie volstaat pen en een blanco A4’tje prima.

Dit ga je vervolgens doen

Schrijf per maand alle uitgaven onder elkaar en tel ze bij elkaar op. Doe ditzelfde met de inkomsten. Trek de uitgaven van de inkomsten af en je kunt jouw financiële situatie beter inschatten. Dit is de simpelste manier om een kasboekje bij te houden. Je kunt inkomsten en uitgaven ook verdelen onder categorieën en subcategorieën. Er zijn vele mogelijkheden. Voor ieder wat wils.

Waarom maakt het bijhouden van een kasboek je rijker?

Het bijhouden van een kasboekje maakt jouw niet alleen financieel rijker, maar ook qua kennis en inzichten rijker. In een vorige blog over Kakeibo schreef ik over hoe registratie kan bijdragen aan financiële mindfulness. Door overzicht krijg je inzicht. Inzicht helpt je om een uitgavenpatroon te veranderen en bewust te worden van je uitgaven. Je gaat drie keer nadenken over aankopen. Wie er bovenop zit krijgt nieuwe mogelijkheden om geld te sparen. Kortom: Het bijhouden van een kasboekje loont!

Recent Posts